Σάββατο

Από που αντλείς την έμπνευσή σου , συμπαθή μου καλλιτέχνη ?

Είχε ακουστεί πολύ καλό στ' αυτιά μου και έκανα τ' αδύνατα , δυνατά για να είμαι εκεί . Ήταν κι από τις λίγες μέρες , που η τύχη ήταν με το μέρος μου κι έτσι από πολύ νωρίς σχετικά , βρέθηκα να ανεβαίνω τα σκαλιά που οδηγούσαν στο πατάρι του "Ιανού" .
Ο λόγος γίνετε για την εκδήλωση που είχε οργανώσει την περασμένη Τετάρτη ο ρ/σ "105.5 στο κόκκινο" και είχε σαν θέμα : " Υπάρχει πολιτικό τραγούδι σήμερα κι αν ναι , ποιοι είναι οι εκφραστές του ;".
Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες , για το τι ειπώθηκε / ακούστηκε σ' αυτή την συζήτηση , όλα αυτά θα τα βρείτε με ικανοποιητική ακρίβεια , εδώ αλλά και εδώ .
Το μόνο που θέλω , είναι ν' αφήσω κάποιες σκέψεις , ελπίζοντας , πως κάποια στιγμή , θα μου δοθεί η ευκαιρία να της αναθεωρήσω .
Η κρίση κι όχι αυτή που ζούμε τώρα , αλλά αυτή που υπάρχει ανάμεσα μας τα τελευταία είκοσι χρόνια σχεδόν , έχει "μαγαρίσει" τα πάντα . Το βλέπουμε , το ζούμε , το έχουμε νοιώσει αν μη τι άλλο , πολύ καλά . Είμαστε σίγουροι , πως είναι εδώ . Αυτή η κρίση , δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει και την συμπαθή τάξη των καλλιτεχνών κι αυτό φαίνεται , μπορεί εύκολα να το διακρίνει κανείς , μέσα από το έργο τους . 
Αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία , που την ονομάζουμε "πολιτικό τραγούδι" , την έχει πλήξει θα έλεγα , στο μέγιστο βαθμό , αν θα μπορούσαμε να "στήσουμε" μια κλίμακα μέτρησης . Σίγουρα υπάρχουν νέοι άνθρωποι / δημιουργοί , που έχουν να δείξουν αξιόλογα έργα σχετικά με το πολιτικό τραγούδι , αλλά είμαι βέβαιος , πως κι αυτούς θα τους καταπιεί το σύστημα , όπως ήδη έχει κάνει με τους περισσότερους από τους εν ζωή , "πολιτικούς" καλλιτέχνες .
Είμαι πεισμένος , ότι οι καλλιτέχνες , είναι μια ευαίσθητη , ειδική κατηγορία και σαν τέτοια την αντιμετωπίζω , όμως , πόσο ευαίσθητος μπορώ να είμαι κι εγώ , ώστε να αντιμετωπίσω με μετριοπάθεια την δική τους αναισθησία ;
Μόνο την χρονιά που μας φεύγει σε λίγους μήνες , είδαμε , το εισόδημα αλλά και βασικές κατακτήσεις δεκαετιών , των μισθωτών , να "ξεσκίζετε" , από τους Ευρωπαίους συμμάχους και τα ντόπια τσιράκια του ΔΝΤ . Εγιναν , δεκάδες κινητοποιήσεις , μερικές βάφτηκαν και με αίμα (υπόθεση Marfin) και δεν μπόρεσα να διακρίνω ούτε έναν  "πολιτικό καλλιτέχνη" , στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των αυτονόητων . Δεν συζητάω για την διεκδίκηση . Βέβαιως , δίπλα σ' αυτούς , μπορεί ο καθένας μας , να προσθέσει οποιαδήποτε κατηγορία καλλιτέχνη !
Δεν θέλω να αναζητήσω την αιτία της αποχής , είναι πολύ εύκολο να την βρεί κανείς , ξεφυλλίζοντας τους "κλασσικούς" , αλλά , θα σταθώ στο ερώτημα , συμπέρασμα , τοποθέτηση μου , όπως θέλετε χαρακτηρίστε το . Δεν εμπνέονται πια ; Επαψαν να υπάρχουν ερεθίσματα ; Εχουν κλειστεί σε χρυσά κλουβιά από ιστορικές παρτιτούρες και απλά παρακολουθούν αφ΄υψηλού ;
Η δυστυχία του ξυλοκοπημένου μετανάστη , η ανεργία του νέου και η απόλυση του λίγο πριν την σύνταξη ξεζουμισμένου μισθωτού , δεν τους εμπνέει ; Τι μπορεί να είναι αυτό , που θα τους ταρακουνήσει , ώστε , να βρεθούν και να παίζουν ώρες ατελείωτες , ποτίζοντας με ιδρώτα , τις χορδές και τα τάστρα των χρυσών μουσικών οργάνων τους , μπροστά σε πεινασμένους , άνεργους , εξαθλιωμένους μετανάστες , δαρμένους σπουδαστές ;
Αν δεν δουν τα μάτια αυτών των ανθρώπων , το μόνο που θα μένει για να τους κάνει να φέρουν τον τίτλο (δικό μου εφεύρημα) του πολιτικού καλλιτέχνη , θα είναι ο "πρότερος έντιμος καλλιτεχνικός βίος" !
Αν δεν δουν τα μάτια αυτών των ανθρώπων , το μόνο που θα μένει για να τους κάνει να φέρουν τον τίτλο (δικό μου εφεύρημα) του πολιτικού καλλιτέχνη , θα είναι , να μαζεύονται συντροφιές - συντροφιές , στα καλλιτεχνικά τους στέκια και να συζητάνε για το αν "...η τέχνη πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέπτη..." !

Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι

... τους προβολείς
 στήσε
άπλετο φως στη ράμπα να πέφτει,
η δράση 
να κυλάει 
να παρασέρνεται στη δίνη ,
η τέχνη 
δεν πρέπει 
να αντανακλά σαν τον καθρέπτη ,
ΜΑ ΣΑΝ ΦΑΚΟΣ 
ΝΑ ΜΕΓΕΘΥΝΕΙ ...



5 σχόλια:

ο κύριος "αμ" είπε...

Εννοείτε φυσικά , πως στον "ιανό" δεν ξαναπάω , εκτός αν πρόκειται να παρουσιαστεί το πρώτο μου βιβλίο :)))))))))

Γεφυριστές είπε...

Εξαιρετική η ατάκα για το βιβλίο σου (γιατί όχι;)
Ξεκίνησα με αυτό έτσι για να ελαφρύνω την απογοήτευσή σου (μας). Αν και υπάρχουν καλλιτέχνες που τρέχουν αριστερά* και αριστερά μαζί μας το θέμα είναι ότι οι πολιτικοί καλλιτέχνες και ειδικότερα εκείνοι της μουσικής σπανίζουν ως είδος πλέον. Όμως μπορεί να τους απαξιώσαμε κι εμείς οι ίδιοι εμμένοντας στους παλιούς (που τώρα έχουν μόνο καλό πρότερο βίο όπως σωστά γράφεις).
Πάντως μην προσπαθείς να συγκρίνεις. Θυμήσου απλά ότι ο Μαρξ έλεγε ότι στον καπιταλισμό οι εργάτες δουλεύουν για λογαριασμό άλλου. Όμως οι τραγουδιστές, οι μουσικοί και οι ηθοποιοί δεν δουλεύουν για λογαριασμό άλλου αλλά και για τον εαυτό τους αφού ακόμη και οι στρατευμένοι καρπώθηκαν περισσότερα απ΄όσα μπορούσαν να ονειρευτούν.
Μην τα ψάχνεις....
Χαιρετώ!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει πολιτική κύριε ΑΜ μου; Παράγεται πολιτική σκέψη πλέον στον κόσμο; Αν δεν παράγεται πολιτική σκέψη από που κι ως που ζητάμε να παραχθεί τέχνη που να έχει σαφή πολιτική τοποθέτηση;
Αχταρμάς όλα, αχταρμάς και η καλλιτέχνες....

Ανώνυμος είπε...

δεν καταλαβαίνω τί δουλειά έχουμε στο σούπερ μάρκετ Ιανός και γιατί ξεχνάμε τις διαπλοκές Ζαχόπουλου.

Ανώνυμος είπε...

εκτος απο τους πολιτικους καλλιτεχνες ,υπαρχουν και οι καλλιτεχνοδιανοουμενοι!!! αυτοι κι΄αν ειναι...