Τρίτη

ΝΑ "ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΘΟΥΝ" ΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ





































Οι ειδήσεις της ημέρας , δεν λέω , ήταν ενδιαφέρουσες , αλλά αυτή που ακουγόταν , κάπου προς το τέλος των ραδιοφωνικών ειδήσεων (αναγκαία η διευκρίνιση σε σχέση με αυτές των τηλεοπτικών μέσων , που δεν ανέφεραν το παραμικρό) , ήταν , είναι η πιο σοβαρή .
Άλλη μία επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας , η δεύτερη , με όρους εξαθλίωσης , υπογράφτηκε . Θυμίζω πως η πρώτη ήταν αυτή της ΝΕΟΓΑΛ , της συνεταιριστικής οργάνωσης στην Θράκη , που μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε , θεωρήθηκε άκυρη .
Εδώ όμως , στην συγκεκριμένη , τα πράγματα είναι διαφορετικά .
Είναι γνωστός ο ρόλος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας , εδώ και χρόνια . Πάντα συμβιβαστικός , με την πλάστιγγα να γέρνει μόνιμα υπέρ του εργοδότη , σε πλείστες όσες περιπτώσεις καλούνταν να γνωμοδοτήσει . Ο λόγος της ύπαρξης του , ήταν καθαρά "πυροσβεστικός" , όταν υπήρχε ή διαφαινόταν ο κίνδυνος σύρραξης . Αν και η προστασία της εργασίας , είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη , μία εργατική διαφορά , θα έπρεπε να καταλήξει στο δικαστήριο ακόμα κι αν η γνωμοδότηση της επιθεώρησης εργασίας , ήταν θετική για την πλευρά των εργαζομένων . Τα παραδείγματα είναι πολλά . Ανατρέχοντας κανείς στα αρχεία ή στα πρωτόκολλα των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων , θα βρεί πλούσιο υλικό για ορισμένες περιπτώσεις , γιατί υπήρχαν και υπάρχουν περιπτώσεις μεμονωμένων εργαζομένων , που είναι "εξαφανισμένες" .

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ , ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ 19 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΚΙΕΡΙΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ .

  • Η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση δεν υπογράφηκε μεταξύ των 19 εργαζομένων του ξενοδοχείου "Κιέριον" και της εργοδότριας εταιρείας ΠΑΞΕΚ ΑΕ  , αλλά , μεταξύ της εργοδότριας εταιρείας και του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΥΠΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ και δεσμεύει και τους 19 εργαζόμενους , ενώ πιθανόν να αποτελεί δεδικασμένο (αν είναι δόκιμος ο όρος) και για τα υπόλοιπα μέλη του Συνδέσμου . 
  • Στο έγγραφο της "γνωμοδότησης" του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (μα τι τίτλος κι αυτός ) που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο , υπάρχει η ημερομηνία 29 Απριλίου 2011 , δύο μόλις ημέρες πριν από την μεγάλη πανεργατική απεργία της πρωτομαγιάς , γεγονός που κατά την γνώμη μου αποτελεί πρόκληση για την νοημοσύνη κάθε εργαζόμενου .
  • Ευλογα γεννιέται το ερώτημα , για το ποιά είναι η θέση , αν πήρε δηλαδή , του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας , δεδομένου ότι αυτό καταγγέλθηκε ένα χρόνο πριν , από το ΠΑΜΕ για κάλπικους αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΣΕΕ . Η αναφορά στο γεγονός εδώ .
  • Αδυνατώ να κατανοήσω , γιατί ένα έγγραφο που αυτοαποκαλείται ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ , μπορεί να αποτελεί μπούσουλα για μια σύμβαση εργασίας . Φιλολογικό το ερώτημα ξεκάθαρα ! Ο τοπικός σύνδεσμος (αναφέρεται πιο πάνω) , υπέγραψε την ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ σύμβαση με την εργοδοσία και στην συνέχεια την απέστειλε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (βλέπε Υπουργείο Εργασίας) για να την επικυρώσει , συγγνώμη , για να γνωμοδοτήσει . Στην ουσία , να γνωμοδοτήσει αν είναι έγκυρη και νομικά κατοχυρωμένη , με βάση το Π.Δ του 1989 που αναφέρεται , τον νόμο 2639/1998 , αλλά και τον νόμο 3899/2010 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ με βάση τις εντολές της τρόικα !
  • Όπως και στην έκθεση του ΣΕΠΕ (σώμα επιθεωρητών εργασίας) σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα (θέμα που θα ασχοληθώ αναλυτικότερα σε επόμενη ανάρτηση) , έτσι κι εδώ , η γνωμοδότηση , στηρίζεται "στην έντονη οικονομική ύφεση" και στην εντιμότητα της επιχείρησης που προσκόμισε οικονομικά στοιχεία τέτοια , που το αποδεικνύουν . Μόνο που από τα ίδια τα στοιχεία , είναι φανερό πως ενώ το 2010 παρουσιάζουν κάμψη , το 2009 ήταν τριπλάσια αυτών . Όλοι δε γνωρίζουμε , πως και με ποιόν τρόπο μεθοδεύονται οι ισολογισμοί . Μήπως είναι τυχαίο άραγε που πλέον δεν θα είναι υποχρεωτική η δημοσίευση των ισολογισμών ;
  • Ο σοφός Λαός λέει : "την προδοσία πολλοί αγάπησαν , τον προδότη όμως κανείς" . Έτσι , στην τελευταία παράγραφο ,το Σώμα Επιθεωρητών , αδειάζει στην κυριολεξία τον ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ σύνδεσμο , τονίζοντας πως τα προσκομισθέντα από την εταιρεία στοιχεία κατατέθηκαν με ΚΟΙΝΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ την 31/3/2011. Με λίγα λόγια , μαζί , ΑΦΕΝΤΙΚΑ & "ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ" , έγραψαν , μαγείρεψαν , όπως θέλετε πείτε το , την σύμβαση ΜΕΙΩΣΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ 19 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ .


Απ'ότι φαίνεται , το κύμα που σηκώθηκε και παρέσυρε πρώτα τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα , δεν καταλάγιασε και μάλλον , όσο υπάρχουν τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες , θα αργήσει να καταλαγιάσει . 
Το ΠΑΜΕ , με ανακοίνωση σου (η είδηση εδώ) , καταγγέλλει την σύμβαση αυτή , όμως δεν θα πρέπει το ζήτημα να μείνει εδώ .
Παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα και για τις οποίες πρώτα και κύρια φέρει ακέραια την ευθύνη η πισωδρόμηση των πράσινων συνδικαλιστών , θα πρέπει , αν θέλουμε να διασώσουμε ότι μπορούμε μετά την επέλαση της τρόικα , τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις , ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΝ τους επικινδύνους αυτούς συνδικαλιστές , που ενώ πληρώνονται από τα ταμεία της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ , από δικά μας χρήματα δηλαδή , υπογράφουν κοινές συμφωνίες μείωσης μισθών με τους εργοδότες και να τους "ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΟΥΝ" από τα γραφεία των συνδικάτων !

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ , ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ .


Δεν υπάρχουν σχόλια: