Κυριακή

Τίποτα δεν είναι ίδιο με χθες ...

the Apotheosis of War | 1871 | Vasily Vereshchagin


Από θέση αρχών , για λόγους ‘’ιδεολογικών’’ αρχών , οι αριστεροί , είναι αισιόδοξοι . Θα το έλεγες , φύσει αισιόδοξοι . Αν βέβαια κατά καιρούς κι αυτό τα τελευταία χρόνια , ακόμα κι αυτά που ίσως πολλοί δεν τα έχουμε ζήσει , δεν είχαμε την τύχη να τα ζήσουμε , διαπιστώνουμε , μέσα από τις συζητήσεις μας ή ακόμα και μέσα από πολύωρες γεμάτες από καπνούς και ‘’άλλα’’ συνεδριάσεις , πτώση του κινήματος ή άλλα τέτοια παρεμφερή , αυτό έχει να κάνει κυρίως με το έλλειμμα μας , αλλά και την μεμψιμοιρία που έχει ‘’φυτέψει’’ το καθεστώς , κάπου εκεί στα όχι πολύ βαθιά του εγκεφάλου μας .
Είναι φανερό , πως έχουμε να κάνουμε με μια αντίφαση .
Κάνοντας μια προσεκτική παρατήρηση , ψύχραιμη , θα διαπιστώσει κανείς , πως παρά τα όσα λέγονται , κάτι κινείται .
Ναι , κάτι κινείται !
Κι όχι μόνο εδώ , αλλά σε πολλές γωνιές του κόσμου  κι όχι μόνο αυτό , αλλά αυτή κίνηση , διαρκώς επεκτείνεται . Θα ήθελες να την παρομοιάσεις –πολλοί που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα - το κάνουν , με το φαινόμενο domino , αλλά απέχει πολύ . Θα προτιμούσα , αν ήταν ανάγκη να κάνω  κάποια παρομοίωση , να πω πως έχει πολλές ομοιότητες , με τις υπερβολές που λένε δημοσιογράφοι των ΜΜΕ   , όταν σχολιάζοντας τα αποτελέσματα κάποιου ισχυρού σεισμού , σε κάποια εξωτικά νησιά του Ειρηνικού και στην προσπάθειά τους να τον συσχετίσουν με μικρή σεισμική δραστηριότητα στον χώρο μας , κρούουν κώδωνες κινδύνου κι άλλα τέτοια φαιδρά .
Dominos , σεισμοί , επαναστάσεις που απότυχαν , κινήματα που δεν έγιναν , τι άλλο κι εγώ δεν ξέρω , τίποτα δεν μπορεί να μας κάνει να μην  συμφωνήσουμε , πως ναι , κάτι κινείται !
Κι όχι μόνον εδώ , αλλά σε πολλές και διαφορετικές γωνιές του πλανήτη , όχι απαραίτητα όμορες , ούτε καν με κοινά χαρακτηριστικά των κατοίκων , ακόμα και χωρίς κοινά χαρακτηριστικά των κυβερνήσεων τους .
Ναι , κάτι κινείται , ακόμα κι αν δείχνει να είναι ακίνητο , όπως ο νέος τρόπος διαμαρτυρίας στην Τουρκία !
Τίποτα δεν είναι ίδιο με  χθες .
Τίποτα δεν μαρτυρά , πως όλα είναι στην θέση τους .
Φτάνουν μόνο κάποιες αποφάσεις , κάποια διατάγματα των μισαλλόδοξων γκουβέρνων  , για να ανάψουν την σπίθα της αντίδρασης , που γίνετε και φλόγα και σιγά σιγά , αλλά ακολουθώντας νόμους και κανόνες της φυσικής , κάνει τα πάντα να βράζουν και να είναι σε κίνηση !
Τυνησία , Λιβύη , Αίγυπτος , Ελλάδα , Πορτογαλία , Ισπανία , Βραζιλία , Τουρκία , Συρία …
Τίποτα δεν είναι ίδιο με  χθες .
Όλα έχουν αλλάξει θέση , ως προς το εαυτό τους κι ως προς τον χώρο κι έτσι πλέον , μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον , διαφορετικά , με αισιοδοξία  .
Κοινωνική καταπίεση , Δημοκρατικές ελευθερίες , κυβερνήσεις  πακτωμένες θάλεγες σε χώρες που η δημοκρατία υπάρχει μόνο σαν λέξη στα λεξικά τους  , αυξήσεις στις τιμές των ΜΜΜ , ακόμα και το κόψιμο κάποιων ή όλων των δέντρων σε ένα μόνο πάρκο , έχουν γίνει εκείνη η φούσκα , που σκάει ξαφνικά , κι ο υπό πίεση αέρας , δείχνει κι έτσι είναι , να τα παρασέρνει όλα .
Τίποτα δεν είναι το ίδιο με χθες !

Ακόμα κι εδώ , νομίζω …

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε ΑΜ καλημέρα , σίγουρα κάτι κινείται,άκόμα καί τό ότι αύτό τό έκτρωμα πού λέγεται ελλάδα διαλύεται είναι κάτι τό θετικό .
γιώργος