Δευτέρα

Η οργή πρέπει να πάρει τη θέση της μνήμης , επιτέλους .

Κάθε παραμύθι , αν θέλει να χαρακτηρίζετε σαν τέτοιο , πρέπει να ξεκινάει κάπως έτσι :
Μια φορά κι έναν καιρό …
Ο κύριος ΑΜ , δεν ήξερε πολλά , δεν του άρεσαν , δεν του είχαν διαβάσει πολλά όταν έπρεπε , είχε όμως όνειρα πολλά και εφιάλτες , απ’ αυτούς που σαν ξυπνούσε , δεν μπορούσε να καταλάβει αν ήταν κάτι που έζησε και κλείνοντας τα μάτια του το θυμόταν ξανά ή κάτι που ίσως έζησε σε κάποια άλλη ζωή ή αν έστω ήταν κάτι που θα ήθελε πάρα πολύ να ζήσει .
Ένα τέτοιο όνειρο , που εγώ θα το έλεγα «εφιάλτη» , θα μπορούσε να είχε τον τίτλο «οι πτήσεις του μικρού κόκκινου αεροπλάνου» . Πάντα έδινε τίτλους στα όνειρά του , για να μπορεί εύκολα να τα «διαβάζει» στο μυαλό του ή αλήθεια είναι κάθε φορά δίνοντας διαφορετική ερμηνεία .
Αυτό το μικρό κόκκινο αεροπλανάκι , για έναν ανεξήγητο λόγο που δεν κατάφερε κι ο ίδιος να μου εξηγήσει , είχε την δυνατότητα , να πετάει κάτω από όλες τις συνθήκες και μάλιστα αυθαιρετώντας και γράφοντας στα παλιά του τα λάστιχα , όλους τους νόμους της φυσικής ! Πλανάριζε προς όλες τις κατευθύνσεις , έκανε απίθανες βουτιές από πολύ ψηλά όταν ο οδηγός του , που δεν ήταν άλλος από τον Κύριο ΑΜ , εντόπιζε κάτι στο έδαφος που έπρεπε να το περιεργαστεί από πολύ κοντά , είχε την δυνατότητα να σκίζει κάθετα τον ουρανό , που πάντα ήταν γαλάζιος και χωρίς σύννεφα και να ανεβαίνει πολύ ψηλά , τόσο ώστε τα πάντα κάτω στην γη να φαίνονται κουκίδες και τόσο ώστε οι βουτιές που θα ακολουθούσαν να είναι ακόμα πιο θεαματικές . Πολλές φορές , ο Κύριος ΑΜ , επιδέξιος πιλότος και χωρίς καμία πτώση ή προσγείωση εκτάκτου ανάγκης , πέταγε το μικρό του κόκκινο αεροπλανάκι τόσο χαμηλά , που έμοιαζε με εκείνα τα μικροσκοπικά αθώα καλοκαιρινά έντομα που στριφογυρνάνε γύρω από τις καυτές λάμπες χωρίς να κάνουν το παραμικρό βούισμα ναι , μπορούσε να πετύχει και αυτό , πέταγε χωρίς να κάνει καν κανένα θόρυβο . Οποτε ήθελε , μπορούσε να γίνει αθόρυβος και να κατασκοπεύσει τους πάντες και τα πάντα χωρίς να ενοχλεί κανέναν , με την ησυχία του όσο ήθελε , μέχρι να χρειαστεί να ξαναπάρει ύψος και να πλανάρει με άνεση όση ώρα ήθελε . Είχε κι άλλο ένα χαρακτηριστικό προσόν αυτό το μικρό κόκκινο αεροπλανάκι του Κυρίου ΑΜ , που το έκανε αξεπέραστο και μοναδικό . Εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλο μηχανικό κατασκεύασμα ανθρώπου μ’ αυτό το χαρακτηριστικό . Μπορούσε να πετάει και ανάποδα ! Μην γελάτε , όταν λέω ανάποδα , εννοώ , ανάποδα στον χρόνο . Να πηγαίνει προς τα πίσω , να απογειώνετε στο «τώρα» , να πετάει στο «πριν» και στο «τότε» και να επιστρέφει , κατάκοπο είναι η αλήθεια , στο «τώρα» , στο σήμερα !
Εκείνο το βράδυ λοιπόν , το μικρό κόκκινο αεροπλανάκι , από μια πλημυρισμένο από μια περίεργη νοσταλγική διάθεση , πέταξε προς τα πίσω , στο χρόνο . Πέταγε ώρες πολλές , πλανάριζε σε άγνωστους τόπους , χωρίς να έχει καμία συγκεκριμένη κατεύθυνση . Πήγαινε στο πουθενά , βοηθούντος του ανέμου , που εκείνο το βράδυ έτσι όπως ήταν ζεστός , το βόηθαγε , να κερδίζει εύκολα ύψος όταν η περιέργειά του κυρίου ΑΜ , το έφερνε πολύ χαμηλά . Του άρεσε πολύ εκείνη η πτήση του κυρίου ΑΜ γιατί κυρίως δεν υπήρχε αυτό που λένε «σχέδιο πτήσης» . Αυτή η ύπαρξη του μη σχεδίου , τον συνέπαιρνε κι ας έκρυβε κινδύνους . Μια ανώμαλη πτώση , όσο ικανός και να ήταν , είναι πάντα μες στο πρόγραμμα . Πρέπει να είσαι πάντα προετοιμασμένος κι αυτός δεν ήταν πάντα . Είχε προσέξει , πως όταν ο ζεστός άνεμος τον έφερνε πολύ ψηλά , οι αποστάσεις μίκραιναν . Το εκμεταλλεύτηκε εκείνο το βράδυ κι έτσι κατευθύνοντας το μικρό του αεροπλανάκι δυτικά , κέρδιζε χρόνο και φως , πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίζει διπλά . Μία φορά κερδισμένος γιατί ξεκίνησε βράδυ και είχε μπροστά του το φως και άλλη μία γιατί αυτό τον βόηθαγε να ταξιδεύει πίσω στον χρόνο γρηγορότερα .
Ηταν τόσο όμορφη η πτήση εκείνο το βράδυ , που έφερε γύρα τον πλανήτη πολλές φορές . Πόσο όμορφος ήταν από ψηλά , δεν ήθελε με τίποτα να τερματισθεί αυτό το ταξίδι . Απορούσε και οργιζόταν , έτσι κοιτάζοντας από ψηλά ,  με όλους αυτούς που η απληστία και η ανοησία τους , οδηγούσε αυτή την μικρή γαλάζια «μπάλα» στην καταστροφή και στον αφανισμό .
Από τις λίγες γνώσεις του στην γεωγραφία , ο Κύριος ΑΜ , σύντομα κατάλαβε , πως ο τόπος πάνω από τον οποίο βρισκόταν , ήταν η Αμερική . Αρχικά το κατάλαβε από το γνώριμο σχήμα της ηπείρου που κάτι του θύμιζε αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί , στη συνέχεια θυμήθηκε την τεράστια διώρυγα που την χώριζε στα δύο και που από ψηλά φαινόταν σαν μια μικρή μπλε χαρακιά . Κοντοστάθηκε με τον τρόπο που ήξερε και διάλεξε πορεία προς το βορρά . Περιπλανήθηκε ώρες πάνω από κίτρινες ερήμους , από μεγαλουπόλεις , πάνω από βουνά που δεν είχε ξαναδεί , πάνω από αχανείς εκτάσεις καλλιεργημένες , πάνω από ποτάμια και λίμνες , όμορφος τόπος του φάνηκε . Τεράστια χώρα , μεγάλος τόπος , πολλές ώρες ταξίδι .
Από ψηλά φαινόταν σαν μια μικρή πέτρα , σαν ένα βότσαλο , μοναχικό , στην κίτρινη άμμο , μόνο που δεν υπήρχε εκεί κοντά θάλασσα , ούτε καν που φαινόταν το μπλέ της στην άκρη του ορίζοντα . Έγειρε κι ένοιωσε τον καυτό αέρα να του καίει το μέτωπο . Ετσι ή κάπως έτσι πρέπει να ένοιωθαν κι «αυτοί» , σκέφτηκε πολύ αργότερα . 


Ναι , το παραμύθι , το όνειρο που έμελε να γίνει εφιάλτης , πρέπει να τελειώσει ΕΔΩ !
Ένα φανταστικό ταξίδι , σε μια χώρα μακρινή , όπου θα επιχειρούσα να αποτίσω φόρο τιμής στον νεκρό ΕΡΓΑΤΗ – ΗΡΩΑ , Ηλία Σπαντιδάκη , που όταν στα 1906 άφηνε το Ρέθυμνο για να βρεθεί στις ΗΠΑ , δεν φανταζόταν ότι θα έδινε την ζωή του για αιτήματα που σήμερα είναι πάλι στην επικαιρότητα (8 ώρες δουλειάς –ασφάλιση κλπ) και το σώμα του θα έπεφτε άψυχο , από τις σφαίρες των μισθοφόρων του Ροκφέλερ πρέπει μάλλον να τερματιστεί εδώ !
Όλα αυτά , θα τα βρείτε εδώ : http://el.wikipedia.org/wiki/Λούης_Τίκας   , αλλά και εδώ :
Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνετε ακόμα και σήμερα , πως θα μπορούσε άλλωστε να μην γίνει , αφού οι αιτίες που την δημιούργησαν , δεν λείπουν .
ΗΛΙΑΣ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗΣ (ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΡΙΑ από …
Κι από …
Κι από …
Νεκρός σε «ατύχημα» εργάτης …
Κι’ άλλος νεκρός …
Κι’ άλλος νεκρός …
Εκατοντάδες , χιλιάδες …αμέτρητοι στον βωμό των κερδών του Ροκφέλερ και κάθε σύγχρονου ντόπιου ή ξένου Ροκφέλερ .
Το «κείμενο» αυτό ξεκίνησε να γράφετε , πριν από 2 μήνες περίπου . Οι δυνατότητες του γράφοντος , στο να γράφει όμορφα κείμενα , είναι περιορισμένες , αλλά κι αυτές οι ελάχιστες , πήγαν «περίπατο» , μετά τα όσα τραγικά συμβαίνουν .
Αναρωτιέμαι , αν η θέση μου , πρέπει να είναι εδώ , σε μια καρέκλα , μπροστά από μια οθόνη ή κάπου έξω . Την ξέρω την απάντηση …



4 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Ο αγώνας είναι πάντα ο ίδιος....
Το δίκαιο απέναντι στον κακό μας εαυτό...
Μην αισθάνεσαι τύψεις....
αρκεί πάντα να βλέπεις ξεκάθαρα...και να πετάς...
Μην ακούς μεθυσμένους ή πουλημένους πύργους ελέγχου....
Να έχεις τα μάτια ανοικτά....
:-)))

ο κύριος "αμ" είπε...

"...ή πουλημένους πύργους ελέγχου..."
Τι να πω γι΄αυτό , όχι πες μου τι ;
TO ΚΡΑΤΑΩ !!!

ο κύριος "αμ" είπε...

Οφείλω όμως να εξηγήσω κάποια πράγματα για αυτόν που θα διαβάσει τα παραπάνω .
Σκοπός μου όταν ξεκίνησα να γρα΄φω αυτό που διαβάσατε , ήταν να πλάσω , μια ιστορία που θα άγγιζε την πραγματικότητα . Ο κύριος ΑΜ , πετώντας ή σωστότερα ταξιδεύοντας με τον τρόπο που περιέγραφε , έφτανε κάπου σε κάποια πολιτεία των ΗΠΑ κι εκεί ερχόταν σ' επαφή με τους εργάτες του Ludlow και γνώριζε την ιστορία του νεκρού τους ήρωα , που ήταν Ελληνας και λεγόταν Λούης Τίκας . Η επαφή του αυτή , αυτόματα του έφερνε στο νου , την ξεχασμένη (?) υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα κι από αυτό το σημείο , θα ξεκίναγε ο συσχετισμός των δύο αυτών υποθέσεων , που είναι πανομοιότυπες κι ας τις χωρίζει ένας ολόκληρος αιώνας .
Οι συνθήκες , θα κατέληγε ο κύριος ΑΜ , του τότε , με αυτές του σήμερα , είναι ίδιες . Οι μέθοδες ίδιες . Τα πρόσωπα αλλάζουν . Ακόμα , το γραπτό αυτό , φιλοδοξούσε να αναδείξει , το γεγονός , που συστηματικά αποσιωπάται , από την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία (?) .
Οι εργάτες , οι μετανάστες εργάτες , είναι ίδιοι παντού , είναι το ίδιο μισητοί για τους καπιταλιστές .
Ετσι θα ήταν , έτσι θα ήθελα να είναι η ιστορία που ξεκίνησα να γράφω και που αληθινά με κούρασε , γιατί η υπόθεση γράψιμο , δεν είναι εύκολη για έναν χειρόνακτα σήμερα ή μάλλον και σήμερα .
Πιστεύω , πως όσοι διαβάσετε το γραπτό αυτό , θα πρέπει , έχετε χρέος , να ακολουθήσετε τις παραπομπές που δίνονται (όσες μπόρεσα να βρω ) και που είναι κατατοπιστικές σχετικά με την ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΟ ΛΑΝΤΛΟΟΥ και της δολοφονίας του Λούη Τίκα .
Σας ευχαριστώ !

katerina είπε...

κ. Α.Μ. είσαι ένας απο τουςσπάνιους ανθρωπους. Στο έχω πει, και χαιρομαι πάντα όταν έχω δίκιο.
Να εισαι καλά, να ειναι πάντα δυνατές οι φτερουγες σου, να αγκαλιαζεις την οικογενεια σου, τους ανθρωπους σου, τους ανθρώπους.

Τις πιο ζεστές ευχές μου για ότι ...αναστασιμο. Και θα έρθει, μας το χρωστάει γαμώτο.