Κυριακή

"Τα στερνά τιμούν τα πρώτα ..."

Με σταθερή φωνή , που δεν είχε χάσει όμως την γνωστή της γλυκύτητα , με προέτρεπε να διαβάσω τα δύο άρθρα του Γιώργου Κύρτσου στο γνωστό δωρεάν διανεμόμενο έντυπό του . Παρά τις αντιρρήσεις μου για τις απόψεις του , για την τοποθέτηση του , το έκανα . Η αποστροφή που μου προκαλεί , η ειρωνική του διάθεση απέναντι σε κάθε αριστερό συνομιλητή , είναι ασυγκρίτως μικρότερη , από την αηδία που μου προκαλεί η υποκρισία και η με μεγάλη ευκολία απεμπόλιση των νεανικών του απόψεων . 
Τον Μάη του 1978 , η ΕΛΕΜΕΠ (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Επιστημονικού Προβληματισμού ) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Πανεπιστημιακών Δυτικής Ευρώπης , οργάνωσε ένα σεμινάριο με θέμα : " Ελλάδα: Κατοχή-Αντίσταση-Εμφύλιος Πόλεμος" . 
Τα πρακτικά αυτού του σεμιναρίου , αφού τα επιμελήθηκε η Μάριον Σαράφη (χήρα του στρατηγού του ΕΛΑΣ) , εκδόθηκαν από τις εκδ. "Νέα Σύνορα" τέσσερα χρόνια μετά .
Στα πρακτικά συμπεριλαμβάνονται οι εισηγήσεις/τοποθετήσεις της Βρετάνης συγγραφέως   El. Barker , του Πρ. Παπαστρατή , επιστημονικού συνεργάτη στο Κέντρο ιστορίας του νεώτερου Ελληνισμού στην Ακαδημία Αθηνών , του καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Alexander George , του Θανάση Χατζή γενικού γραμματέα του ΕΑΜ , του Nicholas Hamond καθηγητή αλλά και αξιωματικού συνδέσμου στην Βόρεια Ελλάδα και προσωρινού αρχηγού της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής το 1944 και άλλων πολλών .
Στην συζήτηση που ακολούθησε , ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις των E. Myers , του Ρολύσσου Κουνδουρου αλλά και του Γιώργου Κύρτσου .
'Ολα όσα δημοσιεύονται , έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον , άλλωστε το θέμα του εμφυλίου κεντρίζει ακόμα και στις μέρες μας το ενδιαφέρον , όχι μόνον από ιστορικής άποψης αλλά και από πολιτικής .
Θα σταθώ , σ' αυτό το σημείωμα , στην σύντομη τοποθέτηση του Γιώργου Κύρτσου , που αποτελεί δείγμα υποκρισίας αλλά και πολιτικής στροφής . Σ' ένα κράτος , που οικοδομήθηκε στα ερείπια του εμφυλίου , που τα σαθρά του θεμέλια , στηρίχθηκαν στην μισαλλοδοξία του νικητή , που δεν ήταν άλλος από την Δεξιά , μόνος τρόπος για να "σταθείς" και να καταξιωθείς (;) , πολιτικά αλλά κυρίως οικονομικά , ήταν να ΔΗΛΩΣΕΙΣ !!! 

Αντιγράφω :
"... τα ζητήματα τα οποία συζητάμε δεν έχουν μόνο μεγάλη ιστορική σημασία , αλλά και το πιο άμεσο πολιτικό ενδιαφέρον . Θα ήθελα να περιορίσω τα σχόλια μου στις δύο συνεισφορές που συγκρούονται πιο άμεσα . Συγκεκριμένα στις συνεισφορές των κ.κ. Χατζή και Alexander . 
Κατά την γνώμη μου , η εργασία του κ. Alexander είναι ένα άριστο προιόν της κυρίαρχης ιδεολογίας των ΗΠΑ (χειροκροτήματα και μερικά σφυρίγματα) . Γι' αυτόν , η αντιιμπεριαλιστική πάλη του ελληνικού λαού δεν υπάρχει , ουδέποτε υπήρξε . Το ζήτημα της κοινωνικής προόδου ταυτίζεται με μια "κομμουνιστική συνωμοσία" . Δεν έκανε καμία ανάλυση των συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών , καμία ανάλυση της μεγάλης προσφοράς των κομμουνιστών την περίοδο που εξετάζουμε. Αυτού του είδους η "ανάλυση" δείχνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της άρχουσας ιδεολογίας των ΗΠΑ.Ότι είναι καλό για την General Motors είναι καλό και για τις ΗΠΑ . Γιατί όχι λοιπόν και για την Ελλάδα , το Βιετνάμ , την Αγκόλα ; 
Υπεραπλουστεύοντας την πολιτική διαδικασία , ο κ. Alexander επιδίδεται σε μια πρωτόγονη προσπάθεια να δικαιολογήσει τον τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό , το Δόγμα Τρούμαν , τη στρατιωτική δικτατορία και τη συνεχιζόμενη υπονομευτική ιμπεριαλιστική δραστηριότητα στο χώρο της μεσογείου και στην Ελλάδα . 
Σε αντίθεση με τα παραπάνω , η εργασία του κ. Χατζή μπόρεσε να μας δείξει την προσφορά του ΚΚΕ και των άλλων προοδευτικών δυνάμεων στον απελευθερωτικό αγώνα . Μπόρεσε να να προσδιορίσει τις κυρίαρχες αντιθέσεις της περιόδου και να παρουσιάσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης . Ακόμη πιο σπουδαίο είναι ότι μπόρεσε να θεμελιώσει την ιστορική συνέχεια που περιέχεται στη φράση που ανέφερε . " ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" . Η πάλη του ελληνικού λαού κατά της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων συνεχίζεται. η πάλη αυτή , φυσικά , παίρνει διαφορετικές μορφές , ανάλογες με τις ιστορικές συνθήκες , αλλά οπωσδήποτε θα συνεχιστεί ως την επίτευξη του τελικού σκοπού . Αν έχουμε δυσκολίες να συλλάβουμε  αυτή την έννοια της συνέχειας , η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή , που εκπροσωπεί αστικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα , είναι μια πρόσθετη απόδειξη . Αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο ακολουθεί μια πολιτική κατά των συμφερόντων των εργαζομένων μαζών ... (αντίδραση στο ακροατήριο , "είσαι εκτός θέματος" κλπ.)"

Αυτά λοιπόν υποστήριζε τό 1978 ο Γιώργος Κύρτσος και πολύ σωστά έπραττε . Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την αρθρογραφία του στο έντυπό του , γιατί έχει αξία να να αντιλαμβάνεται κάποιος , τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν οι διάφοροι "σοφοί" και "μέντορες" να προωθήσουν ή ακόμα και να επιβάλλουν τις απόψεις τους με τις οποίες είναι φανερό ότι προσπαθούν να στηρίξουν ένα σύστημα που καταρρέει μέσα στην κρίση του .


Βοηθήματα :


1 σχόλιο:

monahikoslikos είπε...

Περί γενιτσάρων έχεις ακούσει κάτι?