Πέμπτη

"...Αντάρτης , Κλέφτης , Παλικάρι , πάντα είναι ο ίδιος ο Λαός .." πρώτο μέρος


Περίεργα ξημέρωσε η μέρα του κυρ ΑΜ . Κλείνοντας την προηγούμενη , είχε την ελπίδα πως όλα τελικά θα πάνε καλά . Από που αντλούσε την ελπίδα , δεν είχα καταλάβει . Μόνο κάτι μισόλογα , κάποιες ακατάληπτες φράσεις , μα όσο κι αν προσπαθούσα να τον καταλάβω , δεν κατάφερνα το παραμικρό . 
Αμέσως μόλις άκουσα τις πρώτες ειδήσεις , χαιρέκακα , παραγνωρίζοντας για λίγο το γεγονός πως ότι συνέβαινε , άγγιζε κι εμένα , τον πήρα τηλέφωνο και με το πρώτο άκουσμα της φωνής του , άρχισα να του τραγουδάω τον Ύμνο του ΕΛΑΣ .

Με το ντουφέκι μου στον ώμο
σε πόλεις κάμπους και χωριά
της λευτεριάς ανοίγω δρόμο
της στρώνω βάγια και περνά

Εμπρός Ε.Λ.Α.Σ. για την Ελλάδα
το δίκιο και τη λευτεριά
σ' ακροβουνό και σε κοιλάδα
πέτα πολέμα με καρδιά

ένα τραγούδι είν' η πνοή σου
καθώς στη ράχη ροβολάς
και αντιλαλούν απ' τη φωνή σου
καρδιές και κάμποι Ε.Λ.Α.Σ. Ε.Λ.Α.Σ.

Παντού η Πατρίδα μ' έχει στείλει
φρουρό μαζί κι εκδικητή
κι απ' την ορμή μου θ' ανατείλει
καινούργια λεύτερη ζωή

Με χίλια ονόματα μία χάρη
ακρίτας ειτ' αρματολός
αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι
πάντα ειν' ο ίδιος ο λαός.

Δεν ήξερα όλους τους στίχους κι έτσι ξαφνιάστηκα , όταν μετά την πρώτη στροφή , συνέχισε με δυνατή φωνή . Όμως μεγάλη συγκίνηση ένοιωσα όταν στάθηκε και επανέλαβε πολλές φορές τον τελευταίο στίχο 

 Με χίλια ονόματα μία χάρη
ακρίτας ειτ' αρματολός
αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι
πάντα ειν' ο ίδιος ο λαός.

Όλο το προηγούμενο διάστημα , είχαμε τσακωθεί πολλές φορές για όσα τραγικά συνέβαιναν στον τόπο . Επαναλάμβανε κι αυτό γινόταν η αιτία να "σκοτωνόμαστε" , την φράση , "κινδυνεύει η Δημοκρατία μας" κι εγώ με θράσος του απαντούσα , "η Δημοκρατία ΣΑΣ" . Δεν μπορούσα να δεχτώ αυτό το καθεστώς , που στο τέλος , πάλι εγώ και οι όμοιοι μου , θα υπερασπιζόμουν , πως κινδύνευε από μένα . Πως ; με ποιόν τρόπο ; Σε όλη την σύγχρονη ιστορία του τόπου , τα καθεστώτα και τα συντάγματα τους , ο Λαός τα υπερασπιζόταν . Κορμιά εργατών , θυσιάζονταν , έπεφταν , είτε στα πεδία των μαχών , είτε στους δρόμους για αυτό που "αυτοί" , είχαν αποφασίσει να ονομάσουν "δημοκρατία" αλλά και πάλι , αυτή "δημοκρατία" , δεν ήταν δική τους , δεν είναι δική μου . 

Όλη την μέρα , στο μυαλό μου , αντηχούσε η φωνή του κι τελευταίοι στίχοι ...αντάρτης , κλέφτης , παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο Λαός...
  ______________________________________________________

Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου , σε τούτη δω την σελίδα , να αποτυπώσω αυτό που θα ακολουθήσει , μα ήταν το γεγονός , πως οι "κυβερνήτες" μας , διάλεξαν τούτη την μέρα για να μας ανακοινώσουν την Νέα Κατοχή αλλά και το ότι από μικρό παιδί με συγκινούσε ιδιαίτερα αυτή η μέρα και τα όσα είχαν γίνει εκείνη την περίοδο αλλά και την αμέσως επόμενη . Οι αγώνες και οι θυσίες του Λαού , το αίμα που χύθηκε και πήγε χαμένο(;) , οι λαμπρές σελίδες που γράφτηκαν εκείνα τα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια , τα τραγικά λάθη και τα πισωγυρίσματα , όλα αυτά , με συγκινούσαν γιατί αποτελούσαν ένα δίδαγμα που κοντεύουμε να ξεχάσουμε , όλα μπορούν να συμβούν , όλα να ανατραπούν , αρκεί ...

________________________________________________________

Οι μέρες πριν από εκείνο το πρωινό του Οκτώβρη του 1940 , δεν ήταν εύκολες για τον Λαό . Κυνηγημένος , με διαλυμένα συνδικάτα , με χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους δημοκράτες να βρίσκονται είτε στις φυλακές , είτε σε μαρτυρικούς τόπους εξορίας , προσπαθούσε να ορθώσει τις αντιστάσεις του κάτω από αντίξοες συνθήκες . Με όλες του τις δυνάμεις , "κονταροχτυπιόταν" με το φασιστικό καθεστώς του δικτάτορα Μεταξά . 
Αυτή την περίοδο , το καθεστώς , θεωρώντας πως κάθε λαϊκή δημιουργία , έπρεπε να αφανιστεί , οι ίδιοι οι Λαϊκοί δημιουργοί , μεγαλούργησαν σε όλες τις μορφές της τέχνης . Μία από αυτές , ήταν και η μουσική . Κυρίαρχο μουσικό στοιχείο , στα λαϊκά στρώματα  της εποχής , ήταν το ρεμπέτικο τραγούδι . Ο Λαός , είχε γνωρίσει και είχε αγαπήσει , τους ρεμπέτες και τα τραγούδια τους , πάντα συντρόφευαν τις δραστηριότητές τους . Βέβαια , δεν έλειπαν και οι συνθέσεις που γινόντουσαν στα χνάρια των Ευρωπαϊκών προτύπων , κι αυτά αγαπήθηκαν από τα λαϊκά στρώματα , λιγότερο βέβαια , κυρίως γιατί αντικατόπτριζαν τις ελπίδες που είχαν για μαι πιο άνετη ζωή . 
Σ' αυτή την δύσκολη  φάση της σύγχρονης ιστορίας , οι δημιουργοί , κατάθεσαν πολλά έργα , που αγαπήθηκαν αμέσως και παρέμειναν γνωστά μέχρι τις μέρες μας . Ίσως κάποια από αυτά , τα περισσότερα , θεματολογικά , μετά και τις τελευταίες εξελίξεις , να είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρα . Ίσως να πρέπει να αποτελέσουν , όχι αυτά τα ίδια , αλλά η δημιουργική προσπάθεια των λαϊκών δημιουργών ,  να "σταθούν" με τον δικό τους τρόπο στους αγώνες του Λαού , σοβαρό έρεισμα , για τους σύγχρονους δημιουργούς , κάτι που βεβαίως δεν το αποκλείω . 

Τα ρεμπέτικα τραγούδια  εκείνης της εποχής , που έγιναν με αφορμή τα γεγονότα , μπορούμε να τα κατατάξουμε σε τρεις περιόδους , σ' αυτά που γράφτηκαν την περίοδο του πολέμου , σ' αυτά της περιόδου της κατοχής και σ' αυτά της περιόδου την Εθνικής Αντίστασης . 

Σε όλο αυτό το εγχείρημα , σημαντική βοήθεια πήρα από τα όσα καταγράφονται στον διαδικτυακό τόπο www.rembetiko.gr και ιδιαίτερα σε όσα καταπληκτικά έχει καταγράψει ο ερευνητής Σάκης Παπίστας . Τα υπόλοιπα , τα "ανέλαβε" , το youtube και οι φίλοι που είχαν την εξαιρετική ιδέα , να "αφήσουν" στο διαδίκτυο και στους χρήστες του , τα σπουδαία αυτά έργα .
Απολαύστε μερικά από αυτά , της πρώτης περιόδου ...
















































2 σχόλια:

Γεφυριστές είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γεφυριστές είπε...

Μα τι γενναία, ταξική και προσεγμένη παρουσίαση έκανες; Με συγκίνησες! Να σου χαρίσω κι εγώ ένα αντάρτικο με τον πολυ-πολυ αγαπημένο μου τραγουδιστή που μας ανατρέχει στην περίοδο του μεσοπολέμου;
http://www.youtube.com/watch?v=eAlcH6QP8VE&feature=related
Σε ευχαριστώ Αλέκο

υ.γ. γιατι ακόμη, μετά τόσα χρόνια, δεν έχω καταφέρει να μην σηκώνομαι αυθόρμητα όρθια όταν ακούω αντάρτικα;