Κυριακή

The American Dream ή "από το αμερικανικό όνειρο στην ανισότητα".

Σημείωση του αντιγραφέα : Το άρθρο αυτό , δημοσιεύθηκε στο www.project-syndicate.org και το βρήκα μεταφρασμένο στο φύλλο της "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ" της 28ης του Ιούνη του 2012 . Πολλά από όσα σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου , Νομπελίστας  Joseph E. Stiglitz , με βρίσκουν σύμφωνο . Οφείλω όμως να ομολογήσω , με όση αναίδεια με έχει "ποτίσει"  η τριαντάχρονη συμμετοχή μου , στην διαδικασία της παραγωγής , αλλά και στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις , ότι κάποια από τα συμπεράσματα του Κυρίου Καθηγητή , μάλλον δεν είναι απαραίτητο να έχεις σπουδάσει Οικονομικές , Πολιτικές ή κάποιες άλλες επιστήμες , για να τα συμπεράνεις . Όμως , από την μικρή μου πείρα , ασφαλώς ο Κύριος Καθηγητής , έχει πολύ μεγαλύτερη , μπορώ με πολύ μεγάλη ασφάλεια  , να τον διαβεβαιώσω , πως , όσες "επισκευές" κι αν παίρνει το καπιταλιστικό εποικοδόμημα , όσα "φτιασιδώματα" κι αν γίνουν στο American Dream , που καταρρέοντας , δείχνει ξεκάθαρα το αληθινό του πρόσωπο (του καπιταλισμού) , τίποτα δεν θα αλλάξει , αν δεν αλλάξουν οι ίδιες οι σχέσεις παραγωγής . Αυτά τα έχει γράψει και τα έχει αποδείξει με τον πλέον επιστημονικό τρόπο , ένας άλλος μεγάλος κι ας μην ήταν καθηγητής , ο Karl Marx και βέβαια , δεν τιμήθηκε ποτέ με κάποιο βραβείο Nobel . 
Ας είναι όμως , τον τιμούν καθημερινά για δεκαετίες , οι μισθωτοί εργαζόμενοι , με τους αγώνες τους για την κοινωνική και ταξική τους απελευθέρωση .   




Από το αμερικανικό όνειρο στην ανισότητα.
Του Joseph E. Stiglitz



Η Αμερική αυτοπροβάλλεται ως η γη των ευκαιριών , ενώ και άλλοι τη βλέπουν υπό την ίδια οπτική γωνία . Όμως , μολονότι όλοι μπορούμε να θυμηθούμε παραδείγματα Αμερικανών που έφτασαν στην κορυφή με τις δικές τους δυνάμεις , εκείνο που έχει σημασία είναι οι στατιστικές : σε ποιο βαθμό οι ευκαιρίες στη ζωή ενός ατόμου εξαρτώνται από το εισόδημα και την εκπαίδευση του ίδιου ή των γονιών του ;
Σήμερα , τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι το αμερικανικό όνειρο είναι μύθος . Στις ΗΠΑ υπάρχει , σήμερα , λιγότερη ισότητα ευκαιριών απ’ ό,τι στην Ευρώπη ή σε οποιαδήποτε βιομηχανικά ανεπτυγμένη χώρα του πλανήτη , για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία .
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Αμερική έχει το υψηλότερο επίπεδο ανισότητας από κάθε άλλη αναπτυγμένη χώρα – και το χάσμα με τον υπόλοιπο κόσμο διευρύνεται . Στην ανάκαμψη της περιόδου 2009-2010 , το κορυφαίο 1% των πλουσίων στις ΗΠΑ κατείχε το 93% της αύξησης τους εισοδήματος . Και άλλοι δείκτες της ανισότητας – όπως πλούτος , υγεία και προσδόκιμο ζωής είναι αρνητικοί ή έχουν επιδεινωθεί . Η ξεκάθαρη τάση είναι αυτή της συγκέντρωσης του εισοδήματος  και του πλούτου στην κορυφή , της στασιμότητας στο μέσον της κοινωνικής κατάταξης και της αυξανόμενης φτώχειας στο κατώτατο άκρο . Θα σήμαινε πράγματι κάτι , εάν τα υψηλά εισοδήματα αυτών που ανήκουν στην κορυφή του πλούτου ήταν αποτέλεσμα συνεισφορών στην Κοινωνία , όμως η Μεγάλη Ύφεση έδειξε το αντίθετο : ακόμη και οι τραπεζίτες , οι οποίοι οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία , όπως και τις επιχειρήσεις τους στο χείλος της κατάρρευσης , έλαβαν τεράστια μπόνους . 



Μια καλύτερη ματιά αυτών που βρίσκονται στην κορυφή , αποκαλύπτει ένα δυσανάλογο ρόλο για όλους όσοι αναζητούν υπέρογκες αποδόσεις : ορισμένοι έχουν αποκτήσεις τον πλούτο τους , ασκώντας μονοπωλιακή τακτική , ενώ άλλοι είναι διευθύνοντες σύμβουλοι που έχουν επωφεληθεί από τις δυσλειτουργίες σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης , έτσι ώστε να διεκδικήσουν για τους εαυτούς τους ένα υπερβολικό μερίδιο στα εταιρικά κέρδη . Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι , που χρησιμοποίησαν τις πολιτικές διασυνδέσεις , για να ωφεληθούν από την κυβερνητική ‘’γενναιοδωρία’’ – είτε από τις υπερβολικά υψηλές τιμές για τα προϊόντα εκείνα που αγοράζει η κυβέρνηση (φάρμακα) είτε από τις υπερβολικά χαμηλές τιμές από το ενεργητικό που πωλεί η κυβέρνηση (δικαιώματα στον ορυκτό πλούτο) . Αντίστοιχα , ένα μέρος του πλούτου από αυτούς που ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό κόσμο προέρχεται από την εκμετάλλευση των φτωχών , μέσω ληστρικών δανείων και καταχρηστικών πρακτικών στις πιστωτικές κάρτες . Αυτοί δε που βρίσκονται στην κορυφή , σε αυτές τις περιπτώσεις , πλουτίζουν σε βάρος αυτών που βρίσκονται στο κατώτατο σημείο της κοινωνικής κλίμακας . 




 Ίσως τα πράγματα να μην ήταν τόσο άσχημα , εάν υπήρχε έσω και ένας κόκκος αλήθειας στη θεωρία των  ‘’οικονομικών της διάχυσης προς τα κάτω’’ (trickle-down economics), όταν δηλαδή η πλουτοπαραγωγική μηχανή του απεριόριστου καπιταλισμού μας έκανε όλους πλουσιότερους και θα πρόσφερε τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι άνθρωποι . Σε αυτή την περίπτωση , όλοι θα επωφελούνταν από τον πλουτισμό εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή . Όμως οι περισσότεροι Αμερικανοί βρίσκονται σε χειρότερο βιοτικό επίπεδο – με χαμηλότερα πραγματικά εισοδήματα (προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό) απ’ ό,τι ήταν το 1997 , καθώς όλα τα οφέλη της ανάπτυξης έχουν μεταφερθεί στην κορυφή .






Οι οπαδοί της ανισότητας στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι φτωχοί και αυτοί που βρίσκονται στην μεσαία τάξη δεν θα πρέπει να παραπονιούνται . Μολονότι καρπώνονται ίσως μια μικρότερη αναλογία της πίτας σε σχέση με το παρελθόν , η πίτα μεγαλώνει σε τόσο μεγάλο βαθμό , χάρη στις συνεισφορές των πλουσίων και των υπερβολικά πλουσίων , με αποτέλεσμα το κομμάτι του μεριδίου που τους αναλογεί να είναι σήμερα μεγαλύτερο .Η πραγματικότητα ωστόσο δείχνει το εντελώς αντίθετο . Η Αμερική αναπτύχθηκε πολύ πιο  γρήγορα στις δεκαετίες μετά τον δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο , όταν όλες οι κοινωνικές τάξεις αναπτύσσονταν ταυτόχρονα απ’ ό,τι συνέβη από το 1980 και μετά , όταν άρχισαν να αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό . Αυτό δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη , από την στιγμή που κατανοεί κάποιος τους λόγους της ανισότητας . Αυτοί που αναζητούν υπέρογκες αποδόσεις , καταστρέφουν την οικονομία . Βεβαίως , οι δυνάμεις της αγοράς παίζουν κάποιο ρόλο , όμως οι αγορές διαμορφώνονται από την πολιτική και στην Αμερική , με το σχεδόν διεφθαρμένο σύστημα προεκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων και τα ‘’συγκοινωνούντα δοχεία’’ ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην βιομηχανία , η πολιτική διαμορφώνεται από το χρήμα . Για παράδειγμα , ο πτωχευτικός κώδικας , που μεταχειρίζεται προνομιακά τα παράγωγα , αλλά δεν επιτρέπει την απαλλαγή από το φοιτητικό χρέος , ανεξαρτήτως από το πόσο ανεπαρκής είναι η εκπαίδευση που προσφέρεται , συμβάλλει στον πλουτισμό των τραπεζιτών και αυξάνει την φτώχεια όλων όσοι βρίσκονται στο κατώτατο άκρο της κοινωνικής πυραμίδας . Και σε μια χώρα που το χρήμα υπερισχύει της δημοκρατίας , τέτοιου είδους νομοθεσίες είναι αναμενόμενο να επαναλαμβάνονται με πολύ πιο συχνό ρυθμό .




 Η αυξανόμενη όμως ανισότητα δεν είναι αναπόφευκτη . Υπάρχουν οικονομίες της ελεύθερης αγοράς , που λειτουργούν αποτελεσματικότερα , τόσο από πλευράς αύξησης του ΑΕΠ όσο και βελτίωσης των όρων διαβίωσης για τους περισσότερους κατοίκους . Ορισμένες , μάλιστα , περιορίζουν ακόμη και τις ανισότητες .




 Η Αμερική πληρώνει υψηλό τίμημα , για να συνεχίζει στην αντίθετη κατεύθυνση . Η ανισότητα οδηγεί σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και σε λιγότερη αποτελεσματικότητα . Η έλλειψη ευκαιριών σημαίνει ότι το πιο πολύτιμο ενεργητικό – οι άνθρωποι – δεν αξιοποιούνται πλήρως .  Πολλοί από αυτούς που βρίσκονται στα κατώτατα ή στα μεσαία κοινωνικά στρώματα , δεν ζουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους , επειδή οι πλούσιοι , οι οποίοι χρειάζονται λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες και ανησυχούν ότι μια ισχυρή κυβέρνηση ίσως να αναδιανείμει το εισόδημα , χρησιμοποιούν την πολιτική επιρροή τους , για να μειώνουν τους φόρους και να περιορίζουν τις κυβερνητικές δαπάνες . Αυτές οι ενέργειες , όμως , οδηγούν σε λιγότερες επενδύσεις στις υποδομές , την εκπαίδευση και την τεχνολογία , βάζοντας φρένο στις μηχανές της ανάπτυξης .






Η Μεγάλη Ύφεση κατέστησε ακόμη πιο έντονη την ανισότητα , με τις περικοπές στις βασικές κοινωνικές δαπάνες και με την υψηλή ανεργία να ασκούν πτωτικές πιέσεις στους μισθούς . Επιπλέον , η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών , υπεύθυνη για τις Μεταρρυθμίσεις στο Διεθνές Νομισματικό και Χρηματοπιστωτικό Σύστημα , που διερευνά τις αιτίες της Μεγάλης Ύφεσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) , έχουν και τα δύο προειδοποιήσει ότι η ανισότητα οδηγεί σε οικονομική αστάθεια . 


 Το πιο σημαντικό ,όμως , είναι ότι η ανισότητα της Αμερικής υπονομεύει τις αξίες και την ταυτότητά της . Με την ανισότητα να φτάνει σε τόσο ακραίο σημείο , δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της γίνονται αισθητές σε κάθε δημόσια απόφαση , από τον τρόπο άσκησης της νομισματικής πολιτικής έως την κατάρτιση του προϋπολογισμού . Η Αμερική έχει μεταβληθεί σε μια χώρα που δεν προσφέρει ‘’δικαιοσύνη για όλους’’ , αλλά αντίθετα ευνοεί τους πλουσίους και προσφέρει δικαιοσύνη σε αυτούς που μπορούν να τη εξασφαλίσουν – κάτι που έγινε τόσο έκδηλο στην κρίση των κατασχέσεων όπου οι μεγάλες τράπεζες πίστεψαν ότι ήταν υπερβολικά μεγάλες όχι μόνο για να καταρρεύσουν , αλλά και για να λογοδοτήσουν .





 Η Αμερική δεν μπορεί πλέον να θεωρείται η γη των ευκαιριών , όπως ήταν κάποτε . Όμως , η κατάσταση είναι αναστρέψιμη . Δεν είναι πολύ αργά για να επιστρέψει το αμερικάνικο όνειρο .


1 σχόλιο:

Γεφυριστές είπε...

Και μόνο το γεγονός ότι:

-θεωρεί πως η εκμετάλλευση των φτωχών προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό κόσμο (τράπεζες) χωρίς να τους συνδέει ευθέως και αναλογικά με τους καπιταλιστές αλλά ως αποτέλεσμα,
-επιχειρηματολογεί με τη θεωρία «χάντρες στους ιθαγενείς» όπως εκτιμώ την «trickle-down economics»,
-υποστηρίζει πως υπάρχουν οικονομίες που περιορίζουν τις ανισότητες, μετρώντας, προφανώς, μόνο την αύξηση των δεικτών διαβίωσης (και υγείας των λαών) και όχι το ρυθμό αύξησης του πλούτου των αφεντικών που είναι πολλαπλάσιος,
-εκτιμά ότι οι ανισότητες στις ΗΠΑ υπονομεύουν τις αξίες της και την ταυτότητά της, οι οποίες διαχρονικά έχει αποδειχθεί και αποδεικνύεται ότι αναπτύσσονται στη βάση ιμπεριαλιστικών και ρατσιστικών ιδεών, και κατά τ΄ άλλα φρου φρου και αρώματα,
-έχει την πεποίθηση ότι η Αμερική υπήρξε γη ευκαιριών κάποτε και όχι χώρα υποδοχής άμισθων και αργότερα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων έμμισθων σκλάβων,

με βεβαιώνει ότι πρόκειται για ακόμη έναν έμμισθο μαλάκα, των γνωστών αμερικανικών πανεπιστημίων, που είδε μερικές φωτογραφίες των θυμάτων των οικονομολόγων (κατ΄ επίφαση επιστήμονες) και ένιωσε «θλίψη» και «οργή». Κι έγινε ελαφρώς ροζ. Όχι ιδεολογικά. Στα μάγουλα, ρόζισε, από το ξεχασμένο συναίσθημα της ντροπής.

Καλά, πολύ καλά, άριστα, τα «χώνεις» εισαγωγικά.