Κυριακή

Μια -ακόμα- ιστορία της Εργατικής Τάξης

 Μέρες που είναι, μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πως ξέφυγε των υπευθύνων προγράμματος της ΕΡΤ, η σειρά που προβάλλεται στο ΕΡΤflix με τον γενικό τίτλο "Μια ιστορία της Εργατικής Τάξης". Μάλιστα γελούσα πικρά όταν επιστρέφοντας από την απεργιακή κινητοποίηση βρήκα ότι καλλίτερο να δω ξανά τα δύο επεισόδια.

Σκοπός μου όμως τώρα, εδώ, δεν είναι να κουβεντιάσω τις αβλεψίες του υπεύθυνου της ΕΡΤ (μην απολυθεί κιόλας ο άνθρωπος) αλλά το πόσο υλικό μπορεί να μας προσφέρει το ίδιο το film. Εγώ τουλάχιστον έχω μείνει έκπληκτος!
Σας δίνω παρακάτω κάποια links, όπου θα δείτε για αρχή, κάποια πράγματα για την αρχαιότερη χαλυβουργία του Βελγίου, στην περιοχή της Λιέγης, που έκλεισε πρόσφατα, οδηγώντας στην ανεργία -αν δεν κάνω λάθος- περίπου 10.000 εργάτες!
Στο πρώτο filmάκι, δύο νέα παιδιά, επιχειρούν διείσδυση (τι λέξη γμτ) στο κουφάρι της χαλυβουργίας. Εντυπωσιακές λήψεις που σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι μέσα στην σβηστή υψικάμινο.
Στο δεύτερο link, θα διαβάσετε και θα δείτε ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, στο blog ενός πρώην εργάτη χαλυβουργού. Είναι αυτός που στο ντοκιμαντέρ (στο 2ο επεισόδιο) λέει πως μετά από 30 χρόνια δουλειάς στην υψικάμινο, κατέληξε υπάλληλος στις μεταφορές.
Στο 3ο link, ένα μικρό film, Σοβιετικού εμ συγγνώμη Ρώσσου σκηνοθέτη Evgenii Bakirov, με τίτλο "METALLURGIST"!
Τέλος, μερικές φωτογραφίες του Uwe Niggemeier, από την χαλυβουργία, όταν ήταν σε λειτουργία. Τις φωτογραφίες τις βρήκα στην wiki, στο λήμμα που αναφέρετε στην πόλη Seraing όπου και η κλειστή πλέον χαλυβουργία.