Τρίτη

Μακαρθισμός σε όλα τα επίπεδα. Μέρος 1ον

Είναι βέβαιο ότι ο Μακαρθισμός είχε την απόλυτη εφαρμογή του, στην χώρα που γεννήθηκε, Η.Π.Α., αλλά ως λογική, υπήρξε κι ανδρώθηκε στις χώρες που κινδύνευαν από τους "Κόκκινους". Μια απ' αυτές και η Ελλάδα, που ενώ οι μάχες του Εμφυλίου είχαν λήξει ήδη από τον Αύγουστο του '45, ο εμφύλιος μαίνονταν σε όλη την επικράτεια, αλλά με άλλους τρόπους.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 1954


"ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ" ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΓΙΝΗ "ΑΣΤΗΡ"...
______________________

Η "Σταρ Ελλάς" δ/νίς Διαλυνά
ανεπιθύμητη στην Αμερική!
__________
Ο ΜΑΚΑΡΘΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΔΕΝ ΤΗΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ
_________________________
Γιατί είχε φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο
του βιβλίου του ποιητή Λουντέμη!
______
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΔΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Η δεσποινίς Ρίκα Διαλυνά - "Σταρ Ελλάς 1954" - εμποδίζεται να ταξιδέψει στην Αμερική, για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό του Λογκ Μπητς. Το αμερικανικό Προξενείο, αρνήθηκε να θεωρήσει το διαβατήριό της. Και το δικαιολογητικό; Γιατί είχε φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο του τελευταίου βιβλίου του εξόριστου συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη, "Κραυγή στα πέρατα".

Η είδησις δημοσιεύθηκε στο χθεσινό απογευματινό δημοσιογραφικό όργανο των Καλλιστείων. με πολύστηλους τίτλους και με φωτοτυπία της τελευταίας σελίδας της ποιητικής συλλογής του κ. Λουντέμη, όπου αναφέρεται και η συνεργασία της δίδος Διαλυνά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το αμερικανικό Προξενείο αρνήθηκε να θεωρήση το διαβατήριο της δίδος Διαλυνά, επειδή, κατά τον αμερικανικό μεταναστευτικό νόμο "ο καθ' οιονδήποτε τρόπο συνεργασθείς εις την έκδοσιν αριστερού βιβλίου και εφ' όσον εις το εν λόγω βιβλίον αναφέρεται το όνομα τούτου, δεν δικαιούται εισόδου εις το αμερικανικόν έδαφος". Βρισκόμαστε έτσι μπροστά στο εξής γεγονός: Μια νέα κοπέλλα πήρε μέρος στα Καλλιστεία  -η "Αυγή" δεν πρόκειται τώρα να ξαναγυρίσει στο θέμα αυτό της αποκρουστικής εμπορίας της ομορφιάς. Όπως κι αν είναι, υποβλήθηκε σε έξοδα και σε αγωνίες, εξελέγη, και την στιγμή που επρόκειτο να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο με τις ευλογίες της "Μεγάλης Ελλανοδίκου Επιτροπής" , βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στο προωθημένο κλι-

μάκιο του Μακ Κάρθυ. Ένα "απαγορεύεται" υψώθηκε σαν τοίχος στις - άσχετο σωστές ή όχι- επιδιώξεις της. Της αρνήθηκαν την θεώρησιν του διαβατηρίου της, επειδή η δεσποινίς Διαλυνά, που είναι ζωγράφος σπουδάστρια της Σχολής Καλών Τεχνών, έτυχε να φιλοτεχνήσει -για λόγους βιοποριστικούς- το εξώφυλλο στο βιβλίο ενός αριστερού συγγραφέα! Εντύπωσιν κάνει το πόσο ενήμεροι είναι οι "εδώ Αμερικάνοι" ακόμη και στα λογοτεχνικά μας ζητήματα. Φαίνεται τώρα καθαρά ότι και η ελάχιστη εκδήλωσις στην Ελλάδα παρακολουθείται με άγρυπνο μάτι από τους "συμμάχους" μας. Και ότι υπάρχουν εδώ ειδικές αμερικανικές υπηρεσίες, που παρακολουθούν την κίνησιν στον τόπο μας και καταγράφουν στα κατάστιχα του Μακ Κάρθυ ονόματα Ελλήνων και Ελληνίδων, που γίνονται έτσι "ανεπιθύμητοι" στην Αμερική.
ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑ ΔΙΑΛΥΝΑ
Συντάκτις μας είδε χθες την δίδα Διαλυνά και εκθέτει ως εξής τις εντυπώσεις της και την συνομιλίαν που είχε μαζί της:
"Ξεκίνησα να επισκεφθώ την "Σταρ Ελλάς", αφού προηγουμένως μελέτησα, επισταμένως τις βιογραφίες, τις περιγραφές και τα ταξίδια της, με τα οποία για μέρες ταλαιπωρούσε τις στήλες της η γνωστή εφημερίδα. Και με την εντύπωσιν της τελευταίας ειδήσεως, για την ματαίωσιν του υπερατλαντικού της ταξιδιού, περίμενα να τη βρω να θρηνή τη ...μοίρα της.
Χρειάστηκε να "ταξιδέψω" κι' εγώ αρκετά στα χωράφια του τέρματος Αχαρνών ώσπου να την ανακαλύψω. Μένει στο σπίτι κάποιου συγγενή της και συνοδεύεται από την μητέρα της.  Κάθισα σ' ένα μικρό σαλόνι με αρκετά βιβλία και πίνακες και περίμενα με κάποια περιέργεια να αντικρύσω την "ωραία των ωραίων"...
Η δις Διαλυνά είναι μια αληθινή καλλονή. Δέχτηκε καλότροπα τις ερωτήσεις μου και απάντησε διπλωματικώτατα, αλλά σεμνά και πολιτισμένα. Στα καλλιστεία δεν πήρε μέρος επειδή επεδίωκε μόνο και μόνο να ονομασθή "Σταρ" και να την πουν "ωραία". Τα μεταχειρίσθηκε σαν μέσον για να ικανοποιήση την μεγάλη της επιθυμία να φύγη για το Χόλλυγουντ, όπου θέλει -ακόμα και τώρα...-να διακριθή σαν ηθοποιός του κινηματογράφου. Γιατί η "Σταρ Ελλάς" είναι και σπουδάστρια της Δραματικής Σχολής.
- Είχα την τύχη να εκλεγώ "Σταρ", μου είπε, αλλά προχθές, την τελευταία στιγμή μου ανήγγειλαν από την εφημερίδα, που οργάνωσε τα καλλιστεία, ότι το προξενείο δεν θεωρεί το διαβατήριο μου. Και αφορμή ήταν η συνεργασία μου στο εξώφυλλο ενός βιβλίου του κ. Λουντέμη, που πρέπει να σημειωθεί πως είχε καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα. Ένας αμερικάνικος νόμος απαγορεύει στους συνεργάτες ακόμα στην έκδοσιν αριστερού βιβλίου να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος. Λυπάμαι πολύ που αυτό θα είναι εμπόδιο στις καλλιτεχνικές μου φιλοδοξίες.
Αποχαιρέτισα την δίδα Διαλυνά με την ευχή, οι καλλιτεχνικές της φιλοδοξίες να πραγματοποιηθούν εδώ, στην πατρίδα μας. Κι' απ' αυτή την άποψιν, ίσως ο μακκαρθικός αποκλεισμός της να της βγη σε καλό. Μια αληθινή καλλιτεχνική σταδιοδρομία δεν μπορεί ν' αρχίση από καλλιστεία που οργανώνει ένας αμερικάνικος οίκος Μαγιώ..."












Δεν υπάρχουν σχόλια: