Κυριακή

Το στρατευμένο ραδιόφωνο και οι άνθρωποι του λιμανιού .

Ενοιωθε αμήχανα και δεν ήξερε πως να ξεκινήσει την εξιστόρηση του ο κύριος ΑΜ . Ηξερε όμως πολύ καλά τι ήθελε να πεί και ακόμα τι περισσότερο ήθελε να αφήσει να εννοηθεί . Του άρεσε πολύ , όταν έλεγε κάτι , να αφήνει πολλά κενά , ώστε να βάζει στην διαδικασία της αναζήτησης της σκέψης του , τον συνομίλητή του . Σαν ένα διαρκές παιγνίδι , που ήταν βέβαιος πως σ' άλλους άρεσε και σε πολλούς περισσότερους δημιουργούσε εκνευρισμό .
Έφτιαξε μια δεύτερη κούπα καφέ , άναψε άλλο ένα τσιγάρο και ρίχτηκε στην αναζήτηση στο δίκτυο . Ήθελε αυτά που είχε ακούσει εκείνο το πρωινό της 4ης του Νοέμβρη , να το ξανακούσει , να βεβαιωθεί πως δεν είχε κάνει λάθος . Όσο νάναι , μια επανάληψη βοηθάει και ειδικά αυτόν που ο χρόνος που πέρναγε και οι καθημερινές σκοτούρες , δημιουργούσαν πολλά κενά στην μνήμη του .
Σκυμμένος στον πάγκο του , είχε συντονίσει τον μικροσκοπικό του "κινέζο" στους 105,5 όπως σχεδόν κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα . Άκουγε απορροφημένος από την δουλειά του , ώσπου κατάλαβε πως το θέμα του ομιλητή ήταν οι ναυτεργάτες στα καράβια του Αγούδημου . Τον ενδιέφερε το θέμα της εκπομπής και μιας και δεν ήταν ενημερωμένος για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις , σταμάτησε την δουλειά του , έκατσε στον πάγκο του σε σημείο που να μην είναι ορατός από άλλα "αδιάκριτα" βλέμματα και κάρφωσε τα αυτιά του στον "κινέζο" .
Από το καλοκαίρι , είχε δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην ναυτιλιακή εταιρεία του Α. , κάτι που μάλλον ήταν αναμενόμενο για όσους γνώριζαν . Είχε ξεκινήσει πόλεμος ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου , που καρπώνονταν τα κρατικά κονδύλια για τις άγονες γραμμές κι αυτός ο πόλεμος έδειχνε πως θα έχει θύματα . Τα θύματα βέβαια , όπως συνήθως συμβαίνει , δεν θα ήταν οι ιδιοκτήτες κάποιας από τις αντιμαχόμενες εταιρείες όπως θα ήταν το φυσιολογικό , αλλά οι εργαζόμενοι σ' αυτές , όπως είναι εξ ίσου φυσιολογικό μιάς και ζούμε στον καπιταλισμό !
Η αλήθεια είναι πως το πρώτο διάστημα , είχε δημιουργηθεί κάποιος ντόρος με το πρόβλημα . Τα ΜΜΕ τότε , το είχαν προβάλλει σε μεγάλο βαθμό , αφού σε περίοδο καλοκαιριού βοήθαγε να γεμίσουν τα πολύτιμα τηλεοπτικά λεπτά , αλλά με τρόπο που πρωτίστως ανάδειξε το πρόβλημα της επικοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική χώρα (και καλώς) , δευτερευόντως το ζήτημα του πολέμου μεταξύ της GA Ferries και της ΣΑΟΣ και ελάχιστα το μεγάλο πρόβλημα των ναυτεργατών στην εταιρεία του Αγούδημου . Αυτό ήταν πολύ λογικό κατά την άποψή τους . Έγιναν και κάποιες κινητοποιήσεις , μεσολάβησαν και οι εκλογές που έφεραν την "μεγάλη σοσιαλιστική αλλαγή" στο προσκήνιο και το θέμα , όπως ήταν φυσικό , θάφτηκε στα ψιλά των εφημερίδων κάτω από τις ειδήσεις για τις εξελίξεις στον ΟΛΠ , στις συμφωνίες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά , στα συνεδριακά της ΝΔ , στις αποσύρσεις και στους ημί-υπαίθριους .
Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό . Τα μέσα πάντα επέλεγαν να προβάλλουν θέματα που μπορούσαν να πουλήσουν εύκολα και να αποφέρουν μεγάλα κέρδη . Αυτό οι εργαζόμενοι , το ήξεραν πολύ καλά . Το είχαν μάθει και πάντα προσπαθούσαν να προβάλλουν τις κινητοποιήσεις τους . Κάποιες φορές , τα μέσα που χρησιμοποιούσαν , έδειχναν υπερβολικά , αλλά ήταν αποτελεσματικά αφού τα μέσα αναγκαζόντουσαν να τις προβάλλουν , πάντα βέβαια από την δική τους σκοπιά . Μεγάλη επιτυχία είχαν εκείνες οι κινητοποιήσεις , που οργανώνονταν από τα μεγάλα δευτεροβάθμια συνδικάτα ή ακόμα και την ΓΣΕΕ κ.α. , ενώ ήταν καταδικασμένες στην αφάνεια , όσες οργανώνονταν από μικρά σωματεία .
Ετσι , ήταν καθαρά στο χέρι κάποιων μέσων να προβάλλουν ή όχι τα αιτήματα του.
Αυτό είχε συμβεί και στην συγκεκριμένη περίπτωση , ώσπου το ανέσυρε στην επιφάνεια ο σταθμός με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο κι αυτό ήταν πολύ καλό , ακόμα κι αν είχε χαμηλή ακροαματικότητα ο σταθμός . Στο κάτω - κάτω της γραφής , βοήθαγε τους ίδιους τους ναυτεργάτες , στο να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους κι αν κατά τύχη άκουγε και κάποιος άλλος , ακόμα καλλίτερα . 
Ο ίδιος ο σταθμός , ήταν αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε "στρατευμένος" , το έλεγε και τ' όνομα του άλλωστε . Τέλεια . Ομως δεν έφτανε αυτό . 
Η παρουσίαση του θέματος , έδειχνε να αγγίζει μόνο την επιφάνεια χωρίς να προχωράει στο βάθος , ενώ ο κύριος ΑΜ , θεώρησε πως η επιλογή των προσώπων που θα ανέλυαν ή θα αναδείκνυαν το πρόβλημα , ήταν αν μη τι άλλο , ατυχής . Δεν ήξερε από "ραδιόφωνο" ο κύριος ΑΜ , αλλά μπορούσε να ξεχωρίσει τον τρόπο που θα μπορουσε να χρησιμοποιήσει κάποιος δημοσιογράφος , για να κατευθύνει μία κουβέντα κι έτσι έπρεπε να γίνει . Ψάχνεις , βρίσκεις και στο τέλος χρησιμοποιείς τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα για να πετύχεις τον σκοπό σου . Μπορεί να φαίνεται "γκεμπελική" μέθοδος , μα δεν γίνετε διαφορετικά . Πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα τα μέσα που έχεις στα χέρια σου . Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και στην προκειμένη περίπτωση , θεωρούσε πως ο σκοπός ήταν ήδη άγιος . Το να ζητάς από τον θαλαμηπόλο , να σου μιλήσει για το πως ήρθαν σ' αυτή την δεινή θέση οι εργαζόμενοι και να σου απαντάει πως μάλλον κουράστηκε ο κύριος Αγούδημος , δεν είναι και ότι καλλίτερο και το καταλαβαίνουν ακόμα και οι γάτες . Θα έλεγε ακόμα ο κύριος ΑΜ , πως καταλαβαινουν πολλά περισσότερα οι ίδιες οι γάτες , όταν στην ιστοσελίδα σου , γράφεις πως "...οι εικόνες που μετέφεραν (εννοεί οι εργαζόμενοι) καταρρίπτουν τον μύθο της ισχυρής ελληνικής ναυτιλίας."
Δηλαδή το ότι ο εν λόγω εφοπλιστής καρπώθηκε επιδοτήσεις , δικά μας λεφτά δηλαδή και στην συνέχεια , αφού δεν πλήρωνε τίποτα , εγκατέλειψε στην τύχη τους τους ναυτεργάτες , καταρρίπτει τον μύθο της ισχυρής ελληνικης ναυτιλίας ? 
Δηλαδή , αν συνέχιζε το ίδιο τροπάριο , αυτός ή κάποιος άλλος , ο μύθος θα παρέμενε σε ισχύ ή αν έβαζε βαθιά το χέρι στην παραγεμισμένη από κλεμένο , κρατικό χρήμα , θα τον αθώωνε ?
Μπορεί να κατάλαβε λάθος ο κύριος ΑΜ . Δεν ήταν και σίγουρος . Αυτό όμως εισέπραττε και αυτό τον ενόχλησε πάρα πολύ .
Τον ενοχλούσε αφάνταστα και η στάση των φορέων της τοπικής κοινωνίας των συνοικιών του ευρύτερου χώρου του λιμανιού . Ο δήμος του Πειραιά , του Κερατσινιού ή της Δραπετσώνας τι έκανε ? Για την ΓΣΕΕ , δεν είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις , ούτε και για το ΕΚΠ ! Τους είχε ήδη ξεγραμμένους τους ήδη "πουλημένους" .
Οι ναυτεργάτες του "Νταλιάνα" και του "Ρομίλντα" και άλλων βαποριών , θα πέρναγαν άλλο ένα σαββατοκύριακο κλεισμένοι στις υγρές λαμαρίνες , χωρίς τα βασικά για την διαβίωσή τους . 
Ο κύριος ΑΜ , σε λίγο θα έκλεινε τον υπολογιστή και θα καθόταν στο κυριακάτικο τραπέζι και όλα θα κυλούσαν ήσυχα μέχρι την επόμενη έκρηξη του .
Λυπόταν μόνο πολύ για τους άτυχους συνάδελφους του , αλλά ακόμα περισσότερο για τους "στρατευμένους" δημοσιογράφους .


Εδώ μπορείτε να ακούσετε όλη την εκπομπή και να διαβάσετε και τα σχετικά .
http://pisoselides.blogspot.com/2009/11/blog-post_06.html

Δηνες Οι εικόνες που μετέφεραν καταρρίπτουν τον μύθο της ισχυρής ελληνικής ναυτιλίας.
 εικόνες που μετέφεραν καταρρίπτουν τον μύθο της ισχυρής ελληνικής ναυτιλίας.

 μετέφεραν καταρρίπτουν τον μύθο της ισχυρής ελληνικής ναυτιλίας.
 εικόνες που μετέφεραν καταρρίπτουν τον μύθο της ισχυρής ελληνικής ναυτιλίας.

 εικόνες που μετέφεραν καταρρίπτουν τον μύθο της ισχυρής ελληνικής ναυτιλίας.























7 σχόλια:

Γεφυριστές είπε...

Κύριε α.μ.

Ακούγοντας το ηχητικό που παραθέτεις αρχικά εκτιμώ ότι δεν ήσουν εσύ που ένιωθες αμήχανα και δεν ήξερες πώς να ξεκινήσεις την εξιστόρηση. Μάλλον ο δημοσιογράφος βρισκόταν σε αυτήν την κατάσταση. Εξάλλου και μόνο το γεγονός ότι είχε καλεσμένο και τον ρωτούσε για επιβεβαίωση των στοιχείων του, όσο κι αν θέλεις να το χαρακτηρίσεις ως δημοσιογραφικό στυλ δεν ταιριάζει με τη σοβαρότητα του θέματος. Άσε τις πολλές εναρκτήριες φράσεις όπως «ίσως, σαφώς….» ή «..την άκουσα, ήταν μονόστηλο στις εφημερίδες». Αυτές μου δημιούργησαν και την αίσθηση ότι η εκπομπή ήταν το «ποδαριού».

Ωστόσο οφείλω να αναγνωρίσω την αυτοκριτική του δημοσιογράφου μια και παραδέχεται ότι δεν ήξερε ό,τι διαδραματίζεται εκεί. Δυστυχώς γι΄ αυτόν χιλιάδες πολίτες που δεν περνούν από το λιμάνι (αλήθεια αυτό το ότι περνάμε όλοι από το λιμάνι πώς το συμπέρανε;) γνωρίζουμε την ιστορία. Είτε από τον Ρ/Σ 902 είτε από τηλεοπτικά κανάλια (ο ΑΝΤ1 το έχει προβάλει μήνες τώρα με πλάνα και συνεντεύξεις). Θλιβερό μεν ότι ένας δημοσιογράφος «κόκκινου» σταθμού δεν τον γνώριζε αλλά τιμητικό γι αυτόν ότι το παραδέχθηκε. Όπως παραδέχθηκε ότι καλά έκανε ο 902 (αλίμονο) και όπως ανάφερε για τον 78χρονο νεκρό της νύχτας των εκλογών. Θυμάσαι μήπως πώς άνοιξε τις δηλώσεις της η Παπαρήγα εκείνο το βράδυ;

Έτσι, για την «εις βάθος» παρουσίαση του θέματος η οποία, κατά τη γνώμη μου απαιτεί γνώσεις, μαχητικότητα και ιδεολογία προσανατολισμένη κατά του κεφαλαίου, τουλάχιστον, δεν την περίμενα για να σου πω την αλήθεια. Τους λόγους τους ξέρεις. Δεν λες που τόλμησε να ρωτήσει ο δημοσιογράφος τι θα γινόταν αν ο καθένας επιχειρηματίας κουραζόταν (αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε).

Γενικά το εγχείρημα ήταν ετεροχρονισμένο, πρόχειρο, επιπόλαιο και μου δημιούργησε περισσότερη οργή όχι μόνο για τον «κουρασμένο» εφοπλιστή (αυτός τη δουλειά του κάνει) αλλά και για την «μεταμοντέρνα αριστερά» (ο όρος για να γελάσουμε.. μην παρεξηγηθώ). Ό,τι να ΄ναι δηλαδή. Κι επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει, απλώς σταμάτησα να ακούω τον σταθμό.

Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση. Καλή εβδομάδα να έχουμε.

Υ.Γ. Ο τρόπος που αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα μου θυμίζει όλα όσα γράφονται για την ταινία του Βούλγαρη. Εκείνη που κάνει «ζαχαρωτό» αισθημάτων τον εμφύλιο.

ο κύριος "αμ" είπε...

Θυμάσαι μήπως πώς άνοιξε τις δηλώσεις της η Παπαρήγα εκείνο το βράδυ;
...και βέβαια το θυμάμαι !
Με τρομάζει το με πόση προχειρότητα αντιμετωπίζονται κάποια θέματα , ακόμα και η ιεράρχηση στη διαχείρισή τους .

Unknown είπε...

καλημερα.Γραφεις.......
''Τα ΜΜΕ τότε , το είχαν προβάλλει σε μεγάλο βαθμό , αφού σε περίοδο καλοκαιριού βοήθαγε να γεμίσουν τα πολύτιμα τηλεοπτικά λεπτά , αλλά με τρόπο που πρωτίστως ανάδειξε το πρόβλημα της επικοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική χώρα (και καλώς) , δευτερευόντως το ζήτημα του πολέμου μεταξύ της GA Ferries και της ΣΑΟΣ και ελάχιστα το μεγάλο πρόβλημα των ναυτεργατών στην εταιρεία του Αγούδημου . Αυτό ήταν πολύ λογικό κατά την άποψή τους''
Καιρεια επισήμανση. Πρωτον διότι δεν υπάρχουν ειδήσεις[ αυτες που αυτα κρίνουν ως αξιες ανακοίνωσης-καθως το καλοκαιρι δεν επαψαν να απολύονται εργαζόμενοι,μήτε ν'αυτοκτονούν κατεστραμένοι-]δεύτερον συνηθως δεν υπαρχει μεγαλη θεαματικότητα σε τροπο ωστε και ''την δουλια μας κάνουμε'' και εκταση δεν δίνουμε....
Ενα εχω να συμπληρωσω ,πως αν Υπήρχε ενα Συνταγματικό Δικαστήριο,αλλά πανω απ' ολα ενας υποψιασμενος λαός πολλοί θα ηταν αυτοι που θα ηταν μεσα.
Δυστυχώς περναμε ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΜΠΗΙΑΣ
Σε χαιρετω

Γεφυριστές είπε...

..αλλά πανω απ' ολα ενας υποψιασμενος λαός πολλοί θα ηταν αυτοι που θα ηταν μεσα.
Τασούλα, υποκλίνομαι!!

ο κύριος "αμ" είπε...

Αλέκα μου με συγχωρείς , αλλά σε μένα ανήκει η τιμή να βλέπω στις σημειώσεις μου , τέτοια σχόλια !
Αλλά μην το βάζετε κάτω ρε γμτ

ο κυριος αμ είπε...

"σχόλια"
ενικός ...το σχόλιο
πληθυντικός ...τα σχόλια
Αλέκα μου κατάλαβες ελπίζω :)

Unknown είπε...

Φιλια και στους δυό σας.
Εδω ειμαστε ακόμη,''απο το χρεος μη κοινουμενοι''