Τρίτη

Σκέψεις για την Κερατέα και την στάση μας .




Δεν ξέρω , έχουν μαζευτεί τόσα πολλά , που είναι αδύνατον να τα βάλλω σε κάποια τάξη και ν' αρχίσω να γράφω . 'Ενας απροσδόκητος πυρετός , με κράτησε στο κρεβάτι σήμερα και αυτό ίσως , βοηθήσει να τα βάλει σε σειρά . Αλλά είναι τόσα πολλά ...
Η κατάσταση στην Κερατέα , ένα από αυτά . Την έχω ζήσει από κοντά όλη αυτή την υπόθεση και ξεκίνησα να την παρακολουθώ στενά από πέρσι το καλοκαίρι , όταν σε μια από τις βόλτες μου , ήρθα αντιμέτωπος με την εικόνα των έργων στην περιοχή του Γραμματικού .


Εκεί που το μάτι του επισκέπτη , του κάτοικου , παρόλα τα αποκαΐδια και τους καμένους κορμούς δέντρων που άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά ...


ξεκουράζεται από το βαθύ μπλέ του νότιου Ευβοϊκού ...


παραμερίζοντας με το μάτι ... τα καμένα κλαριά ...


μπορεί να διακρίνει τα μηχανήματα του εργολάβου αλλά και τις παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο , για την κατασκευή μιας ακόμα χωματερής .
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω , οι γνώσεις μου στα ζητήματα διαχείρισης απορριμάτων ή υπολειμμάτων , τα πως και τα γιατί , αλλά είμαι βέβαιος ότι άλλο ένα όμορφο κομμάτι της Αττικής , καταστράφηκε , θυσιάστηκε καλλίτερα , στο βωμό του κέρδους κάποιων εργολάβων . Προβλήματα που οι εταίροι μας στην ένωση αλλά και σ' άλλες χώρες της Ευρώπης , τα έχουν προ πολλού λύσει (φαντάζομαι με τον καλλίτερο τρόπο) , εδώ , σ' αυτόν τον τόπο , που άλλοτε εφύετο η φαιδρά πορτοκαλέα , αδυνατούμε να τα λύσουμε ή τουλάχιστον οι κυβερνήσεις που στηρίζονται και στηρίζουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα , επιλέγουν τέτοιες λύσεις , που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την κοινή λογική , που αποκτήθηκε με την εμπειρία χρόνων , αλλά και με τις διαθέσεις των κατοίκων ή άλλων μεγάλων κοινωνικών ομάδων .
Έτσι , έχουμε και λέμε την κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας , το 2009 , να επιλέγει την ανοιχτή σύγκρουση με τους κατοίκους του Γραμματικού , προκειμένου να εξυπηρετηθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα , σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής , αλλά και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , σήμερα , το 2011 , να επιλέγει τις ίδιες ακριβές μέθοδες , για να επιβάλλει λύσεις , που από τα πριν έχουν ημερομηνία λήξης και μοναδικό σκοπό , την εξυπηρέτηση των μεγαλοεργολάβων .
Για εκατό και πλέον μέρες , γινόμαστε μάρτυρες της εικόνας ενός κράτους , ενός κρατικού μηχανισμού αλλά και των δημόσιων λειτουργών του , εκλεγμένων και μη , ανάλγητων . Ολόκληρος ο αστυνομικός μηχανισμός , ακόμα και όργανα της κρατικής ασφάλειας , έχουν επιστρατευθεί , για να χτυπήσουν τους κατοίκους της Κερατέας , που αν μη τι άλλο , ζητούν , διεκδικούν , υπερασπίζονται τέλος , τα αυτονόητα και δεν είναι μόνον αυτοί , αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ , έχει αναλάβει ρόλο υπεράσπισης των εργολάβων και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς , αφού οι ίδιοι , διαχειρίζονται και τα μεν (τα ΜΜΕ) και τα δε (κατασκευαστικές εταιρείες) και ίσως και τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό !
Μέσα σ' όλον αυτό τον ορυμαγδό εξελίξεων , βλέπω , δυστυχώς και την Αριστερά , τα κόμματά της , να σύρονται πίσω από τις εξελίξεις . Για χρόνια , δεν υπήρχαν σύγχρονες προτάσεις και το χειρότερο , για λόγους που δεν θέλω να φανταστώ , στέκονταν μακριά από τους κατοίκους και στο Γραμματικό αλλά και στην Κερατέα . Αδυνατεί να μπεί μπροστά σ' αυτόν τον αγώνα κι όταν καταφέρνει να το κάνει , σύρεται προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε δηλώσεις υπουργών κλπ . 
Παθογένεια της σύγχρονης Αριστεράς στην Ελλάδα ; Δεν ξέρω . Αυτό που ξέρω , είναι ότι οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής , παλεύουν μόνοι τους και όλοι εμείς που κάποτε βρεθήκαμε στις κομματικές επάλξεις της Αριστεράς , οφείλουμε , έχουμε υποχρέωση , να βρεθούμε και να παλέψουμε με κάθε μέσο και τρόπο , στο πλευρό τους . 






5 σχόλια:

Roadartist είπε...

Πρέπει να είμαστε όλοι δίπλα τους. Η φύση, ο καθαρός αέρας ανείκουν σε όλους.. όχι μόνο σε αυτούς τους κατοίκους. Άλλωστε τέτοια προάστια αποτελούν διαφυγή από το σκουπίδι της πόλης. Τραγικά λάθη που χρειάζονται καταδικασμό. Αλλά στην Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ίσως η διαφθορά, όσο η έλλειψη δικαιοσύνης. Δεν θα σταματήσουν στην Κερατέα σίγουρα.. Είδες αυτό το βίντεο; http://www.youtube.com/watch?v=5NIT_onE2p8&feature=player_embedded
Κοίτα δυνάμεις..

ο κύριος "αμ" είπε...

"Δεν θα σταματήσουν στην Κερατέα σίγουρα.."
Φοβάμαι πως η υπόθεση της Κερατέας , είναι η κορυφή του παγόβουνου . Το κράτος , η εκλεγμένη κυβέρνηση (έτσι όπως εκλέχτηκε τέλος πάντων) , δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο . Αυτό που με συγκινεί και με προβληματίζει ταυτόχρονα , είναι το γεγονός της "σύνθεσης" του πληθυσμού της Κερατέας . Αγρότες οι πιο πολλοί , με σχετικά υψηλά εισοδήματα , άνθρωποι , που σε άλλες εποχές , συντάσσονταν με την νομιμότητα , όποια κι αν ήταν αυτή , σήμερα , είναι στο δρόμο και συγκρούονται , πέρα από κάθε πολιτική τους τοποθέτηση . Δείχνει , κατά την γνώμη μου αυτό , πως το ζήτημα του περιβάλλοντος , ενώνει . Πρέπει να είμαστε εκεί . Το οφείλουμε κι αν θέλεις , διδασκόμαστε απ' αυτούς . Ακόμα , νομίζω , θα πρέπει , όσοι και είναι πάρα πολλοί , συντάσσονται και μάχονται στο πλευρό τους και ανήκουν σε πολιτικούς σχηματισμούς , να πιέσουν με τον τρόπο τους , ώστε η παρουσία , η επίσημη παρουσία αυτών των σχηματισμών , να είναι καθημερινή και οι παρεμβάσεις καίριες , ουσιαστικές και γιατί όχι καυτές . Για παράδειγμα , δεν καταλαβαίνω , γιατί ο Υπ.Προ.Πο. , είναι στο απυρόβλητο σχεδόν , ενώ στην ουσία έχει το ίδιο μερίδιο ευθύνης με αυτόν του Εσωτερικών .
Ναι , ναι , το βίντεο το είδα σήμερα το πρωί . Κλαυσίγελως ...
Εξυπνη ιδέα :)

ο κύριος "αμ" είπε...

Α ξέχασα , από σήμερα το πρωί , μια γρίπη με καθήλωσε για τρίτη φορά φέτος . Δεν με πειράζει τόσο αυτό , όσο η ιδέα , ότι ίσως δεν θα είμαι εκεί .
Τρελαίνομαι :(

roadartist είπε...

Περαστικά!!!!...

ο κυριος αμ είπε...

μακάριιιιιι :))))
ευχαριστώ !