Κυριακή

Απάντηση στον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό .


Όλο το προηγούμενο διάστημα , ο προβληματισμός μου , ήταν , αν όλα όσα γίνονταν στην Κερατέα , είχαν αγγίξει έστω κι ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας μας . Μα δεν μου έφτανε αυτό , ήθελα , αυτό το μικρό άγγιγμα , να μεταφράζονταν και σε κίνηση . Κίνηση αλληλεγγύης . Του είχα πει πάρα πολλές φορές , του κ. ΑΜ , ότι δεν με ενδιέφερε , ποια ήταν η αλήθεια και του τόνιζα , όχι γιατί το πίστευα απόλυτα , αλλά για να του δείξω , ότι για μένα το ζήτημα ήταν αλλού . Είχαμε  "σκοτωθεί"  άπειρες φορές σε πολλά ζητήματα , κουβεντιάζοντας . Διαφωνούσαμε κάθετα και οριζόντια και διαγώνια και δεν ξέρω κι εγώ σε πόσες άλλες διαστάσεις . Πάντα εγκατέλειπα την συζήτηση , μαζί του , γιατί ποτέ , μα ποτέ , δεν οδηγούσε πουθενά . Δεν είχε και νόημα , μπορείς να είσαι σε διαρκή σύγκρουση , με το "υπόλοιπό" σου ; 

Προσπαθούσα , να τον πείσω , ότι το ζήτημα , δεν ήταν η χωροθέτηση της χωματερής , μιας ακόμα χωματερής . Αλλά το πως και με ποιο τρόπο , η κεντρική εξουσία , θα επέβαλε , αυτό που είχε αποφασίσει . Η επιβολή . Αυτή μόνον . 

Αυτοί , οι εξουσιαστές δηλαδή , είχα την αίσθηση , πως δεν τους ενδιέφερε , αν αυτή θα γινόταν εκεί ή κάπου αλλού , αλλά το πως θα επιβάλουν , την απόφασή τους . Η απόλυτη σύνταξη τους με τα μεγάλα συμφέροντα των κατασκευαστών , ήτα και είναι δοσμένη . Τα λεφτά (και είναι πολλά τα λεφτά) , ούτως ή άλλως , θα τα μοιράζονταν , αν όχι σ' αυτό το έργο , σε κάποιο άλλο κι έχουν πολλά στα σχέδια τους . 
Η επιβολή , αυτή μόνον !

Η καταστολή , αυτή μόνον !

Αυτό τους ένοιαζε . 
Είχαν καταφέρει τόσα πολλά , όχι μόνον τώρα , αλλά εδώ και χρόνια . Εργατικές κινητοποιήσεις , κοινωνικά κινήματα και διεκδικήσεις ομάδων , όλα τα είχαν "κουμαντάρει"  , είχαν και καλούς συμμάχους , αλλά αυτό , παραπήγαινε πια . Δεν το χώραγε ο νους τους , ότι ένα χωριό , στις παρυφές της λαβωμένης μητρόπολης , με περγαμηνές , μέχρι τώρα , πίστης , στις όποιες εξουσίες , θα αντιστεκόταν έτσι , τόσο και μ' αυτόν τον τρόπο . 

"  Όπως επίσης σε άλλες κοινωνίες (και το επικίνδυνο είναι ότι αρχίζει να εμφανίζεται και στη δική μας ) , τα απορρίμματα γίνονται πεδία ανταγωνισμού , οικονομικών και τεχνολογικών συμφερόντων , αλλά και δυστυχώς του υποκοσμού (βλ. Νάπολη)   "

Τους ήταν αδιανόητη η έκταση της αντίδρασης του Μικρού χωριού , που μέχρι χτες , το θεωρούσαν μάλλον  "δικό"  τους . Τα επιχειρήματά τους , στην προσπάθειά τους να πείσουν για το "σωστό" της απόφασής τους , είχαν εξαντληθεί , ευτυχώς , όχι και η δύναμη των κατοίκων στον αγώνα τους . Τώρα πια , άρχισαν να βλέπουν και την mafia , πίσω από κωμικοτραγικά συνέβαιναν εκεί .

Όσοι θέλουν να υποκινήσουν την αντίδραση των κατοίκων της Κερατέας μιλάνε για δημιουργία χωματερής . Όμως αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα . Αντίθετα , η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια υπάρχει εκεί ανεξέλεγκτη χωματερή , που μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα , καθώς επίσης υπάρχουν αυθαίρετα και καταπατημένες εκτάσεις  "

Μετά από 4 μήνες , καυτούς μήνες αντίδρασης και αντίστασης στην φροντίδα τους να δώσουν κι άλλα κέρδη στους μεγαλοεργολάβους , εκδότες και κατασκευαστές , έφτασαν να χρησιμοποιούν επιχειρήματα , που την λογική τους , ούτε τα μικρά παιδιά , στα πιο αθώα ή ακόμα και στα πιο μη αθώα παιγνίδια τους , δεν χρησιμοποιούν . Μίλησαν για αυθαίρετα , αυτοί , που με τις πολιτικές τους δημιούργησαν και που μέσα απ' αυτά , πάντα έβρισκαν μία πρόσθετη πηγή εσόδων , μέσα από έκτακτες φορολογίες . Μίλησαν για ανεξέλεγκτες χωματερές , όταν αυτοί για χρόνια , με την ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού , κύρια μετά την μεταπολίτευση , ήσαν και είναι υπεύθυνοι , για την δημιουργία τους , αφού η αδυναμία τους για ορθολογιστική και οικολογική διαχείρηση των κάθε λογής απορριμμάτων , δεν ήταν ποτέ ούτε στο σχεδιασμό τους αλλά ούτε και στις προτεραιότητές τους κι αυτό το ζούσαμε όλοι μας καθημερινά , που ξεκίναγε  από την ιδέα της ανακύκλωσης , που ήταν και παραμένει άγνωστη λέξη κι έφτανε  μέχρι την πολιτική της μη οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ , στον τομέα , προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην αποκομιδή των απορριμμάτων . Είχα , έχουν σωστότερα , το θράσος να μιλάνε για μολυσμένους υδροφόρους ορίζοντες , όταν ο δικός τους ορίζοντας , φτάνει μέχρι τον Χ όροφο της πολυτελούς μεζονέτας που διαμένουν , που όμως δεν έχει θέα , στον μολυσμένο εδώ και χρόνια υδροφόρο ορίζοντα της κοιλάδας του Ασωπού , από τις βιομηχανίες που αυτοί έστησαν και επέτρεψαν να λειτουργούν ασύδοτα εκεί . 

"  Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα τεύχη δημοπράτησης θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση , ότι όλες οι τεχνολογίες είναι δεκτές και ότι βασικό κριτήριο θα είναι η οικονομικότερη λύση πιστεύω πως πείθουν κάθε καλοπροαίρετο πολίτη ότι πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα  "

Εμένα πάλι κύριε ΑΜ , γιατί δεν με πείθει αυτή τους η δέσμευση ; πες μου γιατί ;
Ίσως γιατί δεν με έπεισε καμία άλλη τους δέσμευση ; ή μήπως γιατί οι ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις και όχι οι επιτόπιες , με τους άμεσα ενδιαφερόμενους , έφταναν μόνο μέχρι τον άγριο ξυλοδαρμό τους αλλά και τις άνανδρες δολοφονικές επιθέσεις των οργάνων τους ; Γιατί κύριε ΑΜ , στις τελευταίες τους δηλώσεις , δεν χρησιμοποιούν , ακόμα και σ' αυτήν , την τόσο ταλαιπωρημένη , ξεχειλωμένη και ξεσκισμένη , που τόσο τους άρεσε προεκλογικά , λέξη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ; Σε ενοχλεί , σίγουρα δεν θέλεις να ακούσεις την απάντηση , την γνωρίζεις πολύ καλά .

"  Η Αττική διασύρεται από την εμμονή ορισμένων να παραπλανούν τους κατοίκους της Κερατέας και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί . Είμαι αποφασισμένος να συμβάλω να αρθεί το αδιέξοδο και η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή    

Δείχνουν να έχουν χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας . Τους φτύνουν κι αυτοί νομίζουν πως βρέχει . Βλέπουν παντού φαντάσματα , υποκινητές , μπαχαλάκηδες , πράκτορες κλπ κλπ  προσπαθούν να σηκώσουν το ανάστημά τους , να ανεβάσουν το κουρελιασμένο τους ηθικό , δηλώνοντας αποφασιστικότητα . Μα ποιά αποφασιστικότητα ; 
Μήπως όλο αυτό το διάστημα , αυτό δεν έκαναν ; Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ παραμονή επί 4 μήνες , κάθε λογής , αστυνομικών δυνάμεων , στους αγρούς της Μεσόγειας Γης , η μέχρι αίματος σύγκρουση με τους κάθε ηλικίας κατοίκους , αποφασιστικότητα δεν έδειχνε ; Ή μήπως έχουν στα συρτάρια τους , άλλα σχέδια , πιο αποτελεσματικά ; Τι σκέφτονται πια να κάνουν ; 
Μήπως να επιβάλουν στρατιωτικό νόμο στην περιοχή ; 
Τι τέλος πάντων ;


σ.σ.:   Τα σημεία του κειμένου , που βρίσκονται σε εισαγωγικά και με πράσινο χρώμα (όχι τυχαία βέβαια ) , γράφτηκαν από τον Γιάννη Σγουρό , περιφερειάρχη Αττικής και θα τα βρείτε στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" , στο απεργοσπαστικό φύλλο της Κυριακής που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 7 Απρίλη . Ο "αθεόφοβος" , δεν είχε καν την ευαισθησία να το δώσει για δημοσίευση το άρθρο του , μετά την λήξη της απεργίας . Τι ζητάω κι εγώ τώρα ...



   

Δεν υπάρχουν σχόλια: