Καλοκαίρι και οι από νωρίς σχεδιασμένες δράσεις πολιτισμού των Δήμων, είναι ήδη σε εξέλιξη. Δεν είναι κακό, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων προσφέρουν στους δημότες καλής ποιότητας ψυχαγωγία και μερικές φορές σε χαμηλή τιμή. Το πιο σημαντικό θα έλεγα σ' αυτές τις εκδηλώσεις πολιτισμού, είναι το γεγονός ότι δίνετε η δυνατότητα πρόσβασης σε ανθρώπους από τα χαμηλά λαϊκά στρώματα, που σε άλλες περιπτώσεις αυτές ξεπερνούν κατά πολύ την οικονομική τους δυνατότητα.
Πάνω σ' αυτή την λογική, αυτού του είδους οι εκδηλώσεις είναι δεκάδες, στην περιοχή του λεκανοπεδίου και όπως είναι φυσικό, είναι κάποιες που πραγματικά ξεχωρίζουν για την ποιότητα της ψυχαγωγίας που προσφέρουν. Είναι πλέον αυτό που λένε ''θεσμός'' κι ο κόσμος πραγματικά τις περιμένει, αφού κάποιους καλλιτέχνες δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και άνεση να τους ''δει'' από κοντά τον υπόλοιπο χρόνο.
Φέτος για δεύτερη χρονιά νομίζω,διοργανώνεται από τον Δήμο της Αθήνας, το λεγόμενο ''Φεστιβάλ Ελαιώνα'' και θα ήθελα σ' αυτό να σταθώ λίγο και να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, που όπως είναι λογικό κρύβουν τον κίνδυνο του λάθους.
Ο ''Ελαιώνας'' ίσως είναι η πλέον υποβαθμισμένη περιοχή του Δήμου της Αθήνας και το να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα από μόνα τους είναι κάτι σημαντικό, ανεξάρτητα ίσως ακόμα και από την ίδια την ποιότητα της εκδήλωσης γεγονός μάλλον απίθανο. Πέρα από το ότι η ίδια η περιοχή είναι υποβαθμισμένη, έχει και το χαρακτηριστικό να είναι και μεγάλη σε έκταση και βέβαια να βρίσκεται όχι στο κέντρο, αλλά στα όρια του Δήμου. Μάλιστα η περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως ''Ελαιώνας'' έχει και την επιπλέον ιδιαιτερότητα, κάποια τμήματα της -τα οριακά- να ανήκουν διοικητικά σε γειτονικούς Δήμους. Αυτή η γεωγραφική ιδιαιτερότητα από μόνη της προσθέτει μια δυσκολία και ταυτόχρονα την υποχρέωση που έχει ο κάθε Δήμος, στην προκειμένη περίπτωση αυτός της Αθήνας, να απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό.
Στην γεωγραφική δυσκολία, ας προσθέσουμε και την εθνοφυλετική -αν είναι σωστός ο όρος- αυτήν δηλαδή που προκύπτει από τους ''διαφορετικούς'' σε εθνική προέλευση δημότες. Έχουμε δηλαδή δημότες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ντόπιους, ασιάτες, αφρικάνους, πομάκους, χριστιανούς, μουσουλμάνους, άθρησκους κλπ
Διακρίνονται τα διοικητικά όρια του σύγχρονου Ελαιώνα (πηγή: Κονταράτου,σελ. 132)
Στον χάρτη που βλέπετε πιο πάνω, είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος την έκταση της περιοχής του Ελαιώνα καθώς και τους Δήμους από τους οποίους αποτελείται.
*Έχοντας κατά νου αυτές τις δύο παραμέτρους που εγώ βεβαίως τις θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρές, η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι το φεστιβάλ αυτό που έχει οργανώσει ο Δήμαρχος της Αθήνας, στηρίζεται σε λανθασμένα θεμέλια γιατί πως αλλιώς να σκεφτείς, όταν ο στρατηγικός σου σχεδιασμός σε ένα φεστιβάλ που το χαρακτηρίζεις με το όνομα μια ολόκληρης περιοχής, αυτόματα από το πρόγραμμα που ανακοινώνεις, αποκλείει ολόκληρες περιοχές και ταυτόχρονα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού;
*3 - 12 Ιουνίου | Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα
18 Ιουνίου | Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
19 Ιουνίου | Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού Η επιλογή των σημείων που έχουν επιλεγεί για να γίνουν οι εκδηλώσεις, επίσης φανερώνει μια αδυναμία εξίσου σοβαρή. Το μεγαλύτερο πλήθος των εκδηλώσεων επιλέγεται να πραγματοποιηθεί, στο άκρο της περιοχής και μάλιστα σ' αυτό που είναι πλησιέστερο στο εμπορικό & ιστορικό κέντρο. Επίσης δεν μπορείς να κάνεις μια τέτοια επιλογή όταν γεωγραφικά ο χώρος απέχει πολύ από το να πεις πως βρίσκεσαι στον Ελαιώνα. Αυτό το γεγονός βέβαια αναδεικνύει μια άλλη αδυναμία, στην οποία όμως θα αναφερθώ πιο κάτω. Υπάρχει και κάτι άλλο βέβαια που δείχνει πως υπάρχει μάλλον και κάποια πονηριά στην επιλογή σου. Θέλεις να προσελκύσεις εύκολα κόσμο, που βρίσκετε ήδη στην περιοχή, διασκεδάζει και ψυχαγωγείτε πολύ κοντά, επόμενα είναι πολύ εύκολο να ξεκόψει και να τον κερδίσεις. Προφανώς εννοώ, το Γκάζι, το Θησείο και γιατί όχι τα ''μαγαζιά'' του Ψυρρή!
*Από τις δώδεκα ημέρες που διαρκεί συνολικά το Φεστιβάλ σου -αγαπητέ Δήμαρχε Καμίνη- μόνο για δύο μέρες οργανώνεις εκδηλώσεις σε περιοχές που είναι κατά κάποιο τρόπο και με αρκετή απόκλιση ''Ελαιώνας''. Μιλάω για το Θέατρο του Κολωνού και για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Έτσι με αυτό τον τρόπο βαφτίζεις και το Φεστιβάλ έτσι όπως θέλεις, με ένα όνομα που το θεωρείς και επικοινωνιακά ''πιασάρικο''!
*Τέλος έχει μια αξία να ρίξουμε μια ματιά στις εκδηλώσεις αυτές. Αντιλαμβάνομαι βεβαίως πως υπάρχει κάποια υποκειμενικότητα, αλλά για τον ίδιο λόγο που σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι η μουσική που ακούγεται δεν είναι Ορατόρια (καλά είναι κατά βάθος), έτσι και σε ένα φεστιβάλ μιας, της πλέον υποβαθμισμένης και κύρια λαϊκής γειτονιάς, τον πρώτο λόγο έχουν κάποια τέτοια θέματα. Αλλά είπαμε , είναι υποκειμενικά αυτά τα ζητήματα. Θέμα γούστου όπως λένε. Αυτό που λείπει, εκφράζοντας την άποψη μου, είναι το λαϊκό στοιχείο που θα ήταν αυτό το οποίο εν πάσι περιπτώσει θα υπογράμμιζε τις προθέσεις σου αν είχαν βέβαια μια τέτοια κατεύθυνση.
Η περιοχή του Ελαιώνα είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή και αποτελεί εικόνα της ανάπτυξης (όπως την εννοούν οι κυβερνήσεις) και της συμβίωσης. Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις κάθε είδους, συμβιώνουν και συγκατοικούν με χώρους κατοικίας ακόμα και με αρχαιολογικούς! Αρχαίοι και νεώτεροι περιηγητές στα σημειώματά τους έλεγαν πως από την Πάρνηθα μπορούσες να δεις έναν ατελείωτο ελαιώνα με ενδιάμεσα περιβόλια να απλώνεται ως τις άκρες της Αρχαίας Πόλης. Ακόμα και σήμερα μπορείς να δεις σημάδια που μαρτυρούν την ζωή της περιοχής, όπως πηγάδια, απομεινάρια από περιβόλια, κτίσματα κατοικιών και άλλων υποστατικών κλπ Στις όχθες του χείμαρρου του Προφήτη Δανιήλ, ένα μεγάλο έγκλημα που ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παραμένει ατιμώρητο και το χειρότερο είναι πως δεν προβλέπεται κάτι που θα διορθώσει (είναι άραγε αντιστρεπτή η κατάσταση;) το πρόβλημα. Σε πολλά σημεία, σε όλα θα έλεγα, σχεδόν σε κάθε γειτονιά του Ελαιώνα, οι όγκοι των σκουπιδιών, τα κάθε είδους βιομηχανικά απόβλητα, είναι στην κυριολεξία αγκαλιά, με τα σπίτια φτωχών ανθρώπων,βιοπαλαιστών, σχολείων κάθε βαθμίδας και ελάχιστων χώρων παιδικής ή άλλης αναψυχής. Ακόμα κι εδώ, σε έναν άθλιο ξερότοπο διάλεξαν να στοιβάξουν τα ''ναυάγια'' των πολέμων της Μέσης Ανατολής και της Ασίας! Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσω πως υπάρχει σημαντική έλλειψη υποδομών που έχουν να κάνουν με την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δρόμοι να είναι αδιάβατοι μετά από μικρή ακόμα βροχόπτωση, ενώ δεν είναι σπάνια η εμφάνιση τρωκτικών παντού και σε μεγάλους πληθυσμούς. Αυτήν εδώ λοιπόν την περιοχή διάλεξε ο Δήμαρχος Καμίνης για να εκφράσει το ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό, γιατί γι αυτόν -αλλά και για πολλούς άλλους- πολιτισμός είναι τέτοιου είδους διοργανώσεις που ίσα ίσα βγάζουν την υποχρέωση απέναντι και σ' αυτόν τον τομέα! Μόνο που ξεχνάει πως υπάρχει κόσμος που βλέπει και κρίνει, έργα και ημέρες. Σ' αυτές τους τις επιλογές ο Δήμαρχος δεν είναι μόνος. Για διαφημιστικούς λόγους βρίσκει εμπορικούς χορηγούς αλλά ταυτόχρονα έχει και σύμμαχο κρατικούς φορείς που θα έπρεπε αν όχι για άλλο λόγο, να έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για το ''σώσιμο του Ελαιώνα και των ανθρώπων του'' και δεν είναι άλλοι από την Περιφέρεια της Αττικής (της ''αριστερής'' κας Δούρου) αλλά και της ΕΡΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου