Σάββατο

Το χειρότερο και γιατί υπερισχύει του καλύτερου.

ΕΞΕΡΓΑ- ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΣΑΙ, ΑΥΤΟ ΕΙΝ' Η ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ
ΡΙΖΑ ΟΚΝΗ, ΔΕΝΤΡΟ ΑΠΡΟΦΤΑΣΤΟ Η ΣΥΝ-ΕΝ-ΤΕΥΞΗ


 " Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον εκείνο που γίνετε σε παγκόσμια κλίμακα είναι πάντοτε το χειρότερο μεταξύ εκείνων που επιτελούνται κατά τόπους. Όποια δύναμη επιθυμεί να επιβάλει στον κόσμο το σύστημα της* δεν έχει παρά να εφεύρει ένα σύστημα χειρότερο από το χειρότερο εξ όσων υπάρχουν. Ο ανταγωνισμός είναι ανταγωνισμός για το χειρότερο, γιατί το χειρότερο είναι αποτελεσματικό. Όταν το χειρότερο εμφανίζεται κανείς δεν μπορεί να παραιτηθεί απ' αυτό, γιατί μόνο το χειρότερο οπλίζει κατά του χειρότερου ή του 

ακόμη  χειρότερου και γιατί, βέβαια, το χειρότερο δεν αντιμετωπίζεται με το καλύτερο. Και επειδή μόνο με το χειρότερο αντιμετωπίζεται το χειρότερο, ακόμη και το καλύτερο να υιοθετήσει κανείς, πάλι στο χειρότερο πρέπει να καταφύγει για να το επιδιώξει. Αντίθετα απ' ότι το καλύτερο, το χειρότερο διαδίδεται μόνο του.** Η προπαγάνδα του χειρότερου είναι αδιανόητη, γι αυτό και τα χειρότερα προπαγανδίζουν τις καλύτερες μόνο πλευρές τους. Οι χειρότερες υπερισχύουν χωρίς, και μάλιστα παρά την εναντίον τους, προπαγάνδα. 
..................................................................................................................................
Το χειρότερο επιβάλλεται μόνο του, αυτομάτως , και συνήθως ασυζητητί. Είναι επίσης η αιτία του εαυτού του. Δεν χρειάζεται παρά να το πετύχεις μία μόνο φορά. Η διαδικασία αναλαμβάνει την αναπαραγωγή του, σε μορφές όλο και πιο αποτελεσματικές. Τέλος, κανείς δεν ξεφεύγει από το χειρότερο, γιατί η έσχατη εκδοχή, που είναι να παραιτηθείς απ΄αυτό, θεωρείται χειρότερο ακόμη κι από το χειρότερο."

*    Τρόπος του λέγειν, διότι από την στιγμή που είναι δύναμη το επιθυμεί.
**  Ένα παράδειγμα: Γύρω στα 1890 η Χιλή μίσθωσε -πρωτοτυπώντας- Γερμανούς αξιωματικούς για να εκπαιδεύσουν τον στρατό της. Το Περού απάντησε προσλαμβάνοντας Γάλλους αξιωματικούς (1896). Η Βραζιλία κάλεσε γαλλική αποστολή (1905) και η Αργεντινή κατέφυγε σε γερμανική (1912). Ακολούθησαν όλες οι άλλες χώρες της ηπείρου.

Γιώργος Μανιάτης, Έξεργα.
ΚΕΔΡΟΣ 1976

Δεν υπάρχουν σχόλια: