Κυριακή

Κόκκινες Πρωτομαγιές

ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΤΡΥΚ, 1973 ΚΑΙ 1974


   1989, το εργοστάσιο, η πρώτη μου δουλειά, έχει κλείσει από τον περασμένο Νοέμβρη. Ο ''μικρός'' ήδη έχει κλείσει τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του και η ανεργία, όχι απλά μας έχει χτυπήσει την πόρτα, αλλά είναι ήδη μέσα στο σπιτικό μας, αφού κι οι δυό μας, μετά το κλείσιμο των εργοστασίων, έχουμε μείνει άνεργοι. Η ''ζωή'' στο Κόμμα, έχει από μήνες τώρα δυσκολέψει (1989) ωστόσο γίνονται κάποια μεροκάματα στην κατ' οίκο διανομή Του, στους συνδρομητές. Τώρα πια, με την ψυχρή ματιά που κυριολεκτικά κερδίζεις με το πέρασμα του χρόνου, καταλαβαίνω ότι η ''θέση'' αυτή, ίσως να αποζητούσε κάποιο αντάλλαγμα, που βέβαια δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα...
   Νυχτερινή η δουλειά, εύκολη μα επικίνδυνη αφού γίνετε στο δρόμο, νύχτα, εποχούμενος και  ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών. Ίσως να ήταν και το τελευταίο καθήκον μα έλαχε έξτρα ''κόκκινο'' μεροκάματο, να πάμε όσοι μπορούμε σε μια αποθήκη στου Ψυρρή και να την καθαρίσουμε ώστε να την παραδώσει το Κόμμα στον ιδιοκτήτη της.
   Το ρολλό της κυματιστής λαμαρίνας που σφράγιζε την είσοδο στο παλιό πέτρινο κτίσμα της Ρήγα Παλαμηδίου, τυλίχτηκε αργά στην κορφή, κάνοντας το φως που μου φάνηκε πως μπήκε βιαστικά μέσα της, να φανούν ντάνες εντύπων και εφημερίδων.
   Δουλεύαμε γοργά για να κερδίσουμε λίγο χρόνο ξεκούρασης αφού ήμασταν όλοι από το ξενύχτι της διανομής κι εγώ ταυτόχρονα με το κουβάλημα, έριχνα κλεφτές ματιές στο υλικό κι αυτό με αποζημίωσε.


100 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

   Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια απ' το ματωμένο Μάη του Σικάγου του 1986, που προς τιμή του καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν μέρα αγώνα του παγκόσμιου προλεταριάτου.
   Η έκδοση αυτή, που γίνετε με την ευκαιρία των 100 χρόνων της εργατικής πρωτομαγιάς, είναι μια σύντομη αναδρομή στις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του παγκόσμιου και του ελληνικού εργατικού κινήματος, μέσα από γκραβούρες, αφίσες, φωτογραφίες και έργα τέχνης, αφιερωμένων στην 1η Μάη.
  Είναι μια μικρή αλλά ενδεικτική παρουσίαση των 100 χρόνων πάλης της παγκόσμιας εργατικής τάξης, που εμφανίστηκε πια στο πολιτικό προσκήνιο σαν ''τάξη για τον εαυτό της'', με τη δική της ιδεολογία, πολιτική οργάνωση, αιτήματα και στόχους πάλης. Που, μέσα σ' αυτά τα 100 χρόνια, πέρασε από ''φωτιά και σίδερο'' παλεύοντας για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Αλλά και που είδε τα όνειρά της να εκπληρώνονται όταν, μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, άρχισε να χτίζει στην πράξη τον σοσιαλισμό.
     Αυτή η έκδοση είναι αφιερωμένη στους εργάτες, όπου γης, που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Σ' όλους όσους συνεχίζουν σήμερα την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για ειρήνη και πρόοδο.
Είναι αφιερωμένη στους εργάτες κι εργαζόμενους της Ελλάδας που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, για μια άλλη πολιτική πραγματικής αλλαγής, για το σοσιαλιστικό αύριο.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΔΗΓΗΤΗΣ
ΑΘΗΝΑ  1986       




ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ 1891

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ, ΣΤΙΣ ΗΠΑ, 1887

ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. ΤΥΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ, 1 ΜΑΗ 1897

ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 1901, ΜΕ 12 ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

''ΑΠΕΡΓΙΑ!'' Η ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ''ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ'', 1905

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ 1 ΜΑΗ 1917, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

ΜΑΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, 1917, ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1921 ''ΖΗΤΩ Η 1 ΜΑΗ, ΔΕΙΘΝΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΕΡΑ!"

1927, ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΄΄ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ'', ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΩΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ. ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, 1 ΜΑΗ 1927

1 ΜΑΗ 1906 (ΑΠΟ ΤΟ MAI-FEIER, ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ)

1 ΜΑΗ 1937. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΔΙΑΕΘΝΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ. "ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ''

ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ 1 ΜΑΗ 1909

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟ 1937 ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ. ''ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΟ ΦΑΣΙΣΜΟ''

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ. ''1 ΜΑΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ! ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ. Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ!'' (ΣΤΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ:Ο ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ).

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, 1 ΜΑΗ 1950

1 ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ, 1974

1 ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ, 1979

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΛΑΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΑΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 8ΩΡΟ: 1924

1926. ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

''ΖΗΤΩ Η ΑΠΕΡΓΙΑ!" ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, 1927

Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΜΑΗΣ ΤΟΥ '36 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, 1957

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΚΝΕ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΚΝΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ''LE JOURNAL'', 1893




Δεν υπάρχουν σχόλια: