ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΕΡΓΑΤΩΝ
Ο ερωτών τοις μετρητοίς, ο απαντών επί πιστώσει
Κρίση δεν υπάρχει
Θα αναφέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται η Μπεν Βε. Η Μπεν Βε έχει υπερπαραγωγή. Έχει πουλημένα τα αυτοκίνητα που θα βγάλει σε ένα εξάμηνο. Αν, δηλαδή, παραγγείλεις τώρα ένα αμάξι θα το πάρεις σε έξι μήνες. Και επειδή ο χώρος που διαθέτει η Μπεν Βε είναι μικρός, προσπαθεί, μέσα σ' αυτό το μικρό χώρο, να βγάλει την παραγωγή. Και ανέβασε τα ακόρντ. Αυτή είναι η δυσκολία που έχει τύχει στους εργάτες. Από ημερομίσθιο, είναι απ' τις καλύτερες φίρμες. Πληρώνεσαι καλά, 6,80 την ώρα. Δίνουνε κι ένα πρέμιουμ που το κανόνισαν με το μπετρίχτ-γκεσάφτ, 70 πφένιχ την ώρα. Τα 30 τα παίρνεις έτσι κι αλλιώς, τα υπόλοιπα 40 τα παίρνεις μόνο όταν τα δουλεύεις. Όχι δηλαδή τις ώρες που είσαι άρρωστος, ή της αδείας.
Με την υπερπαραγωγή είπαμε ότι ανεβάσανε τα ακόρντ. Ακόρντ είναι δηλαδή ο χρόνος. Το κομμάτι έχει ένα μινούτι που το πιάνουμε πες στα εκατό. Όταν το κατεβάζει αυτό στα ογδόντα ή στα εβδομήντα, τότε εκεί που έβγαζες πριν εκατό κομμάτια, τώρα πρέπει να βγάζεις εκατόν σαράντα. Κι ενώ αυτός βλέπει πως δεν βγαίνουν, έρχεται, σε χρονομετράει, βάζει και κάτι παραπάνω, σου λέει: ''να σφιχτείς, να βγάλεις". Και το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί εργάτες, το σύνολο σχεδόν, αναγκάζονται και πηγαίνουνε είκοσι λεφτά πριν χτυπήσει το ρολόι και δοκιμάζουνε τις βίδες που χρειάζονται για το μοντάζ, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι στο προτσάιτ επάνω και να πιάσουνε το ακόρντ. Τώρα γιατί δεν φεύγουν για να παν αλλού; Γιατί άλλος κανόνισε τις βάρδιες με τη γυναίκα του έτσι ώστε όταν δουλεύει αυτός εκείνη να 'ναι με τα παιδιά, άλλος έπιασε σπίτι κοντά σε κιγκεργκάρντεν για τα παιδιά του, και γενικά γιατί είναι τα καλύτερα ημερομίσθια μετά της Ίγκε Μετάλ.
Αλλά όσον αφορά για την κρίση, κρίση στην Μπεν Βε δεν υπάρχει. Μόνο ψίθυροι. Και τα Σάββατα μας βάζουν και δουλεύουμε ολόκληρες βάρδιες, κανονικά και επανειλημμένα. Οι πιο πολλοί εργάτες διαμαρτύρονται: γιατί να μας βάζουνε να δουλεύουμε υποχρεωτικά; Νόμος μπορεί να μην υπάρχει. Αλλά αφού πηγαίνει όλη η βάρδια, σε υποχρεώνει να πας κι εσύ. Και αναγκάζεσαι να πας, ενώ δεν θέλεις να πας. Σας βεβαιώ, δεν υπάρχει κρίση, παρ' όλο που ψιθυρίζεται ότι υπάρχει για να 'χει το ελεύθερο να διώχνει.
Γυναίκες που καθυστέρησαν μια μέρα ή δύο το πολύ από τις διακοπές τους, τις έδιωξε, όχι για την καθυστέρηση, αλλά γιατί είχαν βγεί πολλές φορές άρρωστες. Κοιτούν τους φακέλους: αν ήσουν καλός εργάτης σε κρατάει, κάνει την κορόιδα. Αν δεν ήσουν κι είχες λείψει πολλές μέρες κρανκ, σου δίνουν τα χαρτιά σου και δρόμο. Έτσι η Μπεν Βε διώχνει για να 'χει μεγαλύτερη επιλογή. Από τους διπλάσιους, να πούμε, διαλέγει τους μισούς, τους καλύτερους. Εργάτες που φύγαν από παλιά από τη φίρμα και ξανάρχονται, βγάζουν τον φάκελο, υπάρχει και το χαρτί του μαέστρου, αν ήσουν καλός εργάτης. Όταν πας, υπάρχει και ο διερμηνέας που συνήθως παίρνει και την τελική απόφαση.
Όχι, δεν είναι όλοι τους πουλημένοι. Έχουμε παιδιά, μέσα στα εργοστάσια, φίλους που κάνουν βέβαια τη δουλειά τους, αλλά είναι δίπλα στον εργάτη. Οι περισσότεροι όμως κάνουν αυτό που τους λέει ο εργοδότης. Υπάρχουν διερμηνείς στον μαέστρο και διερμηνείς του γραφείου. Έναν που ξέρω εγώ, ειδικά όταν σε βλέπει ότι αρρώστησες πολύ, σου λέει: η φίρμα μας δεν σε θέλει.
Πηγή φωτογραφιών, ιστοσελίδες Ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου